marți, 18 martie 2014

„Africa 2013 – 10 seconds of totality” – vezi un astroclip spectaculos!

Astronomul amator Cătălin Beldea, editorul rubricii de astronomie din revista Știință&Tehnică și cel mai mare vânător de eclipse român, a luat parte, în luna noiembrie a anului trecut, într-o expediție inedită în Africa, în Kenia, pentru a documenta eclipsa totală de Soare din 3 noiembrie.
Considerată de astronomii de pretutindeni drept cel mai interesant și spectaculost eveniment celest al anului 2013, eclipsa din 3 noiembrie a fost o eclipsă totală de Soare extrem de rară: o eclipsă hibridă cu o geometrie neobișnuită. Raritatea eclipsei a venit din faptul că a început ca o eclipsă inelară – adică o eclipsă în care Luna nu a acoperit în totalitate suprafața Soarelui, apoi a continuat și s-a terminat sub forma unei eclipse totale de Soare.
Cătălin Beldea a observat cele 10 secunde de totalitate în condiții dramatice: o furtună de nisip determinându-i pe cei mai înverșunați vânători de eclipse, printre care și colaboratorul nostru, să „fugă” de nori și de nisip cu ajutorul unui avion de mici dimensiuni. Una dintre fotografiile lui Cătălin, realizată din avion, în timpul totalității, a fost publicată de celebra revistă de astronomie Sky&Telescope din SUA – întreaga poveste a expediției și foto spectaculoase au fost, de asemenea, publicate, în ediția de noiembrie a revistei Știință&Tehnică. Mai jos, vă invităm să urmăriți un videoclip care prezintă cele mai importante momente ale vânătorii de eclipse!