vineri, 14 martie 2014

Câștigă războiul nu lupta!

S-a tot propus în ultima vreme să ne aducem aminte de rădăcini, să nu uităm de jertfa altora, să luăm aminte la înaintași, dar noi vedem doar crestiuni de ansamblu și nu focalizăm pe ceea ce ar trebui făcut.
Nu putem schimba țara aceasta singuri, dar putem face ceva în jurul nostru. Premisa: „Câștigă războiul nu lupta” se aplică și aici, pentru că degeaba ai câștigat o luptă dar pierzi ceea ce este cel mai important, războiul.
Războiul este o adunare a tuturor luptelor, însă uneori în lupte mai și pierzi. Din această pricină este nevoie de mult efort, sacrificiu, de multă răbdare și... iubire! Se spune că dacă îți cucerești adversarul începi să-l iubești. Așadar, până la urmă îi vei și lui binele. Adversari sunt mulți: imoralitatea, corupția, dezinteresul față de oameni etc. Trebuie să urâm astfel de obiceiuri și să luptăm contra lor pentru a le transforma în ceva bun, în ceva de care să fim mândri la sfârșit.
Este dureroasă lupta dar e necesară. Trebuie să inervenim in forta si sa luptam lupta cea dreapta daca vrem sa biruim si sa devenim o tara infloritoare.

Am găsit un articol interesant... despre un festival de film!

CONCEPT

Cine-lupta
Tara arde si noi facem festival. De la ultima noastra editie, strada s-a umplut de oameni care au gasit cauze pentru care sa lupte. Pentru prima oara din 1989, a batut un vant de solidaritate. Uitandu-ne in calendar, am vazut ca au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit sa fie de ajuns. Am adunat filme care privesc in urma spre acest sfert de secol si spre ce s-a petrecut mai inainte in Europa rasariteana. Marcel Lozinski, om al Solidaritatii, vine din Polonia cu filmele lui, realizate intre 1973 si 2013. Ochi la fel de critic si liber in anii dictaturii ca si in aceia ai tranzitiei - Lozinski ne provoaca sa revedem prin ce am trecut si catre ce ne indreptam.
Eroii acestui an sunt activistii (cuvant "urat", renascut din cenusa propagandei...). Filmele din sectiunea care le este dedicata ii infatiseaza cu tot cu slabiciunile, esecurile si indoielile lor. Fie ca se opun unei autostrazi sau unui dictator, incapatanarea lor nu este totdeauna simpatica, dar asta nu ii face mai putin admirabili.
Coruptia - un alt cuvant care a devenit nesuferit si "sters" de prea multa folosinta. Filmele pe care le-am grupat in jurul acestei idei ii redau "stralucirea", prezentand coruptia ca pe o creatura cu nenumarate chipuri, ca pe un mod de functionare stramba intre oameni si statele lor, un virus global prezent in Cehia, Rusia sau India.
Mai exista etica in mass-media? Slabiciunile celei de-a patra puteri fac prima pagina peste tot in lume. Ce alternative avem cand presa isi pune poalele manipularii si coruptiei in cap? Am incercat sa privim acest fenomen si solutiile lui prin tot atatea filme de pe cinci continente.
Si dragostea e un drept al omului. Suna frivol, insa societatea, legile sau familia se pun deseori de-a curmezisul intre doi oameni care se iubesc. Filmele din aceasta sectiune ne aduc aminte ca drepturile omului nu sunt o expresie a limbajului de lemn impus de organismele internationale, ci o necesitate izvorata din suflet.
Filmele din programul One World Romania 7 bat in pet-uri, isi scriu pe pereti disperarea si dizolva ipocrizia si murdaria care ne inconjoara. Dar ele vorbesc pe limba universala a filmului, sunt mai creative decat orice slogan, mai acide decat orice articol de presa. Ne asociem cu artisti ca Dan Perjovschi si Gianina Carbunariu, pentru ca arta lor este una a reactiei rapide, bazata pe texte si contexte preluate din realitate. Prezenta acestor parteneri ai documentarului ne onoreaza si ne inspira.
25 de ani e mult, dar se pare ca nu a fost de ajuns.
Tocmai de asta facem festival, pentru ca ne arde...
Alexandru Solomon
 

Vedeți și voi programul ce îl propun cei de la One World Romania aici: http://oneworld.ro/2014/l/ro/ și/sau https://www.facebook.com/one.world.romania