marți, 8 aprilie 2014

Aplicația mobilă care te ajută să renunți la alcool

Aplicația A-CHESS pentru smartphone i-a ajutat pe pacienții care s-au luptat cu problema dependenței de alcool să se țină departe de viciul lor chiar și după ce au părăsit centrele specializate de recuperare, susțin experții de la Universitatea din Wisonsin-Madison, într-un studiu publicat în jurnalul JAMA Psychiatry.

Foto:dreamstime.comProgramul pune la dispoziția utilizatorului tehnici de relaxare sau diverse jocuri pentru a-i distrage atenția de la potențialele pofte, scrie Reuters. De asemenea, aplicația avertizează user-ul atunci când se află în apropierea unor locuri care îl pot tenta să se reîntoarcă la vechile obiceiuri, dar și un „buton de panică" care îl poate conecta cu persoane ce îi pot oferi sprijin, ca de exemplu alți utilizatori ai aplicației.

Soft-ul a fost testat în cadrul unui studiu care a curprins 349 de persoane. Dintre acestea, 179 au urmat tratamentul standard aplicat în cazul pacienților care părăsesc centrele de recuperare, iar 170 au beneficiat în plus de un smartphone pe care era instalată aplicația. Timp de un an de zile, toți voluntarii au fost rugați să ofere periodic informații despre comportamentele lor riscante legate de alcool (peste trei sau patru băuturi alcoolice consumate într-un interval de două ore).

Rezultatele au arătat că mai mult de jumătate dintre utilizatorii aplicației A-CHESS au declarat în cadrul tuturor interviurilor de monitorizare (la patru, opt și 12 luni) că nu s-au atins de băutură. Doar 40% dintre cei care nu au folosit soft-ul afirmat același lucru.

Totodată, David H. Gustafson, unul dintre cercetători, a declarat că „butonul de panică a fost folosit mai des decât am anticipat", citează Live Science. Expertul este de părere că sprijinul primit de la cei care se confruntă cu aceeași problemă poate avea un impact semnificativ asupra pacientului aflat în perioada de recuperare.

„Acest studiu oferă date destul de convingătoare care pot fi ușor implementate și sunt ieftine. Este încă o opțiune pentru persoanele care nu mai urmează tratament și trebuie să le oferim cât mai multe opțiuni", a declarat Sarah Bowen, profesor asistent la Universitatea din Washington, care nu a fost implicată în cercetare.

De asemenea, Susan Foster, expertă pe probleme de dependență la CASA Columbia, care nu a participat la studiu, este de părere că sunt necesare „mai multe cercetări pentru a înțelege pentru cine va funcționa cel mai bine (aplicația) și în ce condiții", citeză Reuters.