De-a lungul timpului, cercetatorii au dorit sa afle cum reactioneaza unele obiecte comune in spatiu. In plus, astronautii au simtit nevoia de a lua cu ei obiecte familiare in misiunile lor. Tocmai de aceea, lucruri neconventionale si neobisnuite au fost lansate in spatiu, in diverse ocazii.
Iata cateva dintre aceste exemple, informatii oferite de HowStuffWorks.
Celule HeLa
Celulele HeLa sunt numite astfel intrucat au fost prelevate de la Henrietta Lacks, o pacienta diagnosticata cu cancer in anii ’50. Aceasta a fost rapusa de boala, dar celulele sale au rezistat pana astazi.
In anii ’60, celulele HeLa au fost trimise in spatiu cu ajutorul unui satelit rusesc, oamenii de stiinta observand ca se divid mult mai repede in acel mediu cu gravitatie zero. Astazi, celulele sunt baza multor studii privind diverse vaccinuri, teste HIV etc.
Sabia de lumina a lui Luke Skywalker
In 2007, nava spatiala Discovery a fost lansata in spatiu avand la bord un set de marturii ale realizarilor omului, inclusiv sabia folosita de actorul Mark Hamill, cel care l-a intruchipat pe Luke Skywalker in “Intoarcerea lui Jedi”. La sfarsitul calatoriei ce a durat 14 zile, sabia a fost returnata producatorului Star Wars, George Lucas.
Se pare ca astronautii rusi au mereu cu ei arme atunci cand merg in spatiu, si asta nu de frica extraterestrilor. In cazul in care nava spatiala se abate de la ruta stabilita la intoarcere si aterizeaza intr-un loc periculos, armele ii pot ajuta sa supravietuiasca.
Decizia a fost luata in urma unui episod din 1965, atunci cand astronautii rusi au aterizat in Muntii Urali si au incercat sa tina deoparte lupii, desi nu aveau arme de foc.
Vin de impartasanie
Cand primii oameni au aterizat pe Luna, in iulie 1969, a avut loc o alta premiera: astronautul Buzz Aldrin a baut o fiola cu vin de impartasanie. Desi au circulat zvonuri conform carora gestul lui a fost condamnat de superiori, planul se pare ca nu a fost secret, ba chiar dimpotriva.
Aldrin a sustinut ca gestul sau era mai mult un ritual pentru a marca descoperirea unei noi lumi, asa cum procedase si Columb.
Praful de pe stadionul Yankees
Exista o multime de lucruri care plutesc in spatiu, cum ar fi satelitii vechi, care nu mai functioneaza corespunzator. Ei bine, acum putem adauga pe lista si praful de pe stadionul Yankee. Se pare ca responsabil de existenta acestuia in spatiu este astronautul Garrett Reisman, un sustinator al echipei Yankee. Praful de pe teren a fost urcat la bordul navei Endeavour in 2008.
Ramasite umane
Contra unei taxe, o parte din ramasitele umane incinerate pot fi lansate in spatiu. In cele mai multe cazuri, cenusa este integrata intr-un satelit menit sa orbiteze Pamantul saptamani sau ani, atat cat este nevoie pana ca nava sa reintre in atmosfera Pamantului si sa se dezintegreze.
Pritre primii care au ajuns in spatiu dupa moarte, in 1997, a fost si Gene Roddenberry, de al carui nume se leaga Star Trek. De atunci, sute de oameni au ales aceasta varianta, inclusiv James Doohan, actorul care l-a jucat pe Scootty in serialul Star Trek.
Moastele unor sfinti
In 2012, a fost lansata prima nava spatiala comericala, care se indrepta spre Statia Spatiala Internationala. Desi fara pilot, aceasta ducea produse alimentare, pungi de depozitare si peste 12.000 de suveniruri pentru cei implicati in proiect.
Cu toate ca acestea nu ar fi trebuit sa ramana acolo, se pare ca astronautii rusi au lasat in urma ramasite ale credintei lor, cum ar fi cruciulite, iconite, unul dintre acestia sustinand ca detine un pic din lemnul pe care Iisus fusese crucificat. Si astronautii americani au lasat in spatiu moastele unor sfinti.
Margelele curajului
Jean Baruch era asistenta in sectia de oncologie a unui spital din Arizona atunci cand si-a dat seama ca poate face mult mai mult pentru copiii diagnosticati cu cancer. In timpul atelierelor de lucru manual din taberele de vara, femeia a vazut cat de incantati sunt copiii de lucrul cu margelele.
Tocmai de aceea, Baruch a fondat organizatia “Margelele curajului”, aceste obiecte fiind un simbol al puterii si rabdarii unui copil bolnav de cancer.
Desi conceptul a castigat rapid in popularitate, nici macar Jean Baruch nu s-a gandit ca margelele ei vor ajunge pana in spatiu. Acest lucru s-a intamplat in mai 2010, atunci cand un astronaut NASA, a carui fiica se lupta cu aceasta maladie, a cerut permisiunea de a lua cu el margelele sperantei la bordul navei Atlantis.
Calatoria margelelor a simbolizat nu doar rezistenta si puterea unui copil, dar si importanta elementului uman in spatiu.