miercuri, 4 martie 2015

Monedă din argint la 130 de ani de la naşterea Cardinalului Iuliu Hossu

Un comunicat cu data de ieri, 27 februarie, anunţă că, „în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 2 martie 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată aniversării a 130 de ani de la naşterea lui Iuliu Hossu”.
Moneda va avea valoarea nominală de 10 lei, va fi din argint, fiindu-i indicate în comunicat următoarele caracteristici: titlu – 999‰; formă – rotundă; diametru – 37 mm; greutate – 31,103 g; calitate – proof; cant – zimţat. Aversul monedei redă Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, anul de emisiune „2015” şi inscripţiile „ROMANIA” şi «CATEDRALA „SCHIMBAREA LA FATA” – CLUJ-NAPOCA». Reversul monedei prezintă portretul Cardinalului Iuliu Hossu, anii între care a trăit „1885”, „1970” şi, la exterior, inscripţia în arc de cerc „CARDINALUL IULIU HOSSU”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 350,00 lei/buc. Monedele din argint dedicate aniversării a 130 de ani de la naşterea lui Iuliu Hossu au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Cardinalul Iuliu Hossu a fost fiu de preot greco-catolic, ajungând în 1917 Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj, mai apoi de Cluj-Gherla, prin mutarea scaunului episcopal în 1930 de la Gherla la Cluj. În 1969 a fost creat Cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea, în contextul în care Biserica Greco-Catolică fusese desfiinţată juridic iar toţi Episcopii, o parte din cler şi din credincioşi, aruncaţi în închisoare. Aflat în domiciliu forţat, Episcopul Iuliu Hossu a refuzat să meargă la Vatican pentru a primi însemnele, căci ar fi însemnat să îşi părăsească ţara. A preferat să rămână la Căldăruşani, în arest la domiciliu, de unde în chip spiritual şi-a continuat vizitaţiile canonice prin parohiile Eparhiei de la cârma cărora fusese înlăturat prin arestare. A murit în 1970, numirea lui în Colegiul Cardinalilor fiind făcută publică după 3 ani, în 1973.

Sursa:bru.ro