luni, 27 iunie 2016

Tu te pregătești pentru iarnă?

:)) Vei spune că m-am țicnit sau că am sărit de pe orbită și nu mai știu pe ce timpuri suntem. Despre iarnă, acum? Acum când ni se topesc tastaturile? Și fruntea ne este plină de broboanele sudorii când citim acest articol? Ei bine, da! Știi proverbul: „omul gospodar își face iarna car și vara sanie”. Fii atent, că exact așa este!

Nu știu cât te-ai gândit la faptul că oricât de lungă va fi vara, tot va veni toamna și inevitabil iarna. Iar în timpurile noastre când pare că totul se diluează și din patru anotimpuri se tinde să devină doar două, cred că ar trebui să ne gândim de două ori la faptul că iarna nu ne va cruța... un fel de greierele și furnica... acum cânți și te veselești? Vezi că la iarnă poate o să te prăpădești (și nu de râs)!

Dar hai că nu este rău, o rezolvare găsim, și încă una ieftină! Izolarea casei! Mai nou a devenit un fel de trend ca pe la fiecare casă sau bloc să vezi schele cu muncitori care pun de zor tot soiul de materiale pentru a izola acel imobil. Și, problema cea mai mare, toți se plâng cât de mult îi costă această operațiune!

De curând, am aflat de programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care a dezvoltat campania „Căldură la îndemână!” prin intermediul căreia oferă sfaturi practice, la îndemână și mai ales accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei care vor să-și izoleze singuri casele.

Cei care au gândit acest proiect, ne propun niște materiale care ne sunt la îndemână și pe care le putem folosi ca să ne izolăm singuri casa, în funcție de zona în care locuim, explicându-ne cum se face, pas cu pas, astfel încât izolarea casei să fie un proiect de tipul „do it yourself!”. Mai multe despre această campanie poți afla și aici!
Astăzi vreau să îți vorbesc despre izolarea clădirilor prin placare! Această metodă pentru care s-a scris un ghid complet (aici), are câteva avantaje la care nu te-ai fi gândit!
Noi obișnuim să aruncăm totul când construim ceva, nu știm să refolosim sau să reutilizăm anumite produse. În fața noastră sunt deșeuri și știm unde ajung ele... Însă, dacă vom proceda așa mereu, resursele Terrei (DA! Ale casei tale temporare!) se vor diminua și astfel curând nu vom mai avea nici noi cele necesare, însă dacă ne gândim la generațiile viitoare?!
Astfel că, mai ales dacă suntem în construcție, ar fi bine să ne gândim ca materialele rămase sau anumite deșeuri, să le le refolosim. În primul rând, o astfel de gândire face economie la buzunar, deci nu vom fi nevoiți să investim în alte materiale gata procesate în vederea scopului dorit.
Și iată câteva mici recomandări mai ales pentru partea în care imobilul va trebui să fie izolat și astfel pregătit pentru iarnă! Această operațiune se poate face, bineînțeles după schemele generos dăruite de către programul UE (aici). Astfel că ei ne recomandă să folosim produse ca deșeuri din lemn cu granulație mică (rumeguș, talaș, așchii mici etc.), ace de cetină uscate, lână de oaie, pleava de cereale, tocătură de paie, coceni de porumb și de tulpini de floarea-soarelui și fibrele de cânepă sau in.
Ai deșeuri, folosește-le în avantajul tău!
Cu bănuții rămași poate îți cumperi niște panouri fotovoltaice și astfel faci economie și la curent... hai că, încet-încet, îți transformi casa într-una eco. AȘA CUM AR TREBUI SĂ FIE TOATE!
Pe tema izolării casei tale, te invit să mai consulți și următoarele pagini: www.confortpentrucasata.ro și www.facebook.com/eficienta.energetica.locuinte