„Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului[…] Daniel a zis îngrijitorului […]: «Încearcă pe robii tăi zece zile, şi să ni se dea de mâncat zarzavaturi şi apă de băut.»” – Daniel 1:8-12
De la șuncă și conserve cu carne, până la mezeluri, cârnați și slănină, sortimentele de carne procesată sunt cancerigene pentru oameni și au fost încadrate în aceeași grupă de risc cancerigen ca țigările, alcoolul, arsenicul și azbestul, potrivit celui mai recent raport al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Experții IARC au trecut în revistă peste 800 de cercetări, care au analizat efectele consumului de carne procesată și de carne roșie asupra dezvoltării mai multor tipuri de cancer. Pe baza dovezilor obținute au încadrat carnea procesată (supusă unor procese precum sărare, fermentare, uscare, afumare) în grupul care conține cei mai periculoși factori de risc pentru cancer (Grupul 1).
Experții IARC avertizează că un consum de numai 50 de grame de carne procesată poate crește cu 18% riscul dezvoltării cancerului colorectal. „La nivel individual, riscul de dezvoltare a cancerului colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne mic, dar acest risc crește în funcție de cantitatea de carne consumată”, a declarat dr. Kurt Straig, directorul programului IARC, care evaluează factorii ce pot in uența riscul apariției cancerului.
Carnea roșie (care include carnea de oaie, miel, capră, vită, vițel, porc și cal) a fost încadrată în categoria factorilor „posibil cancerigeni pentru oameni” (Grupa 2A). Dovezile sugerează o asociere a consumului de carne roșie cu riscul de dezvoltare a cancerului colorectal, însă nu la fel de puternică precum cea observată în cazul consumului de carne procesată. Potrivit estimărilor autorilor, circa 100 de grame de carne roșie consumată zilnic ar putea crește riscul dezvoltării acestui tip de cancer cu 17%. Consumul de carne roșie a fost asociat și cu pericolul de cancer pancreatic și de prostată.