duminică, 12 martie 2017

”Ce-ar fi dacă am trata Biblia ca pe telefonul mobil?”

”Ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia cu aceeași atenție pe care o acordăm telefonului mobil? Dacă am avea-o mereu cu noi, dacă ne-am întoarce când o uităm, dacă am deschide-o de mai multe ori pe zi, dacă am citi mesajele lui Dumnezeu din Biblie așa cum citim mesajele din telefon?” Cu această comparație, luată din stilul de viață al multor contemporani, papa Francisc s-a adresat miilor de romani și pelerini care au venit duminică, 5 martie 2017, în Piața San Pietro la tradiționala rugăciune ”Angelus”. Vremea instabilă, ropotele de ploaie fiind alternate cu momente de cer însorit, nu a descurajat familiile să fie prezente duminică la amiază pentru a recita împreună cu papa îndrăgitul antifonul marian în chiar prima duminică a Postului Mare.

Referindu-se la evanghelia proclamată la liturgia duminicii, urmând rânduiala ritului roman sau latin, papa Francisc a făcut o amplă meditație despre ispitirile și postul lui Isus din pustiu (Mt 4, 1-11). Episodul ocupă un loc semnificativ în viața lui Isus: imediat după botezul din râul Iordan și înainte de începerea activității publice. Isus tocmai primise învestitura solemnă în apele Iordanului: Spiritul lui Dumnezeu a coborât asupra lui, iar Tatăl din cer l-a proclamat ”Fiul meu, cel iubit” (3,17).
Papa Francisc: «Diavolul se bazează tocmai pe titlul de ”Fiul lui Dumnezeu” pentru a-l îndepărta pe Isus de îndeplinirea misiunii sale. Îi repetă cuvintele ”Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu” (vv. 3 și 6) și îi propune să facă fapte miraculoase, să o facă pe magul, precum schimbarea pietrelor în pâine pentru a-și potoli foamea și să se arunce jos de pe zidurile templului lăsându-se salvat de îngeri. La aceste două ispite, urmează cea de-a treia: să-l adore pe diavol ca să aibă stăpânire asupra lumii (v.9)».
În realitate, a remarcat papa Francisc, ”prin această întreită ispită, diavolul urmărește să-l distragă pe Isus de pe calea ascultării și a înjosirii – pentru că știe că răul va fi învins pe această cale – și să-l conducă pe falsa scurtătură a succesului și a slavei. Dar Isus parează săgețile otrăvite ale diavolului cu scudul Cuvântului lui Dumnezeu (vv. 4, 7 și 10) care exprimă voința Tatălui. În acest fel, Fiul, plin de puterea Spiritului Sfânt, iese biruitor din pustiu”.
Exemplul lui Isus, a continuat papa Francisc, este deosebit de important pentru creștini în timpul Postului Mare, fiind îndemnați ”să înfruntăm lupta spirituală împotriva Celui rău cu puterea Cuvântului lui Dumnezeu”. Acest lucru presupune, însă, familiarizarea cu Biblia, citirea, meditarea și asimilarea ei, din convingerea că ”Biblia conține Cuvântul lui Dumnezeu care este mereu actual și eficace”.
Papa Francisc: «Cineva a spus: Ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia cum tratăm telefonul mobil? Dacă am avea-o mereu cu noi, dacă ne-am întoarce când o uităm, dacă am deschide-o de mai multe ori pe zi, dacă am citi mesajele lui Dumnezeu din Biblie așa cum citim mesajele din telefon? Desigur, comparația este paradoxală, dar lasă de gândit. Într-adevăr, dacă am avea Cuvântul lui Dumnezeu întotdeauna în inimă, nicio ispită nu ar putea să ne îndepărteze de Dumnezeu și nici un obstacol nu ar putea să ne facă se ne abatem de la calea binelui; am ști să învingem ademenirile zilnice ale răului care este în noi și în afara noastră; ne-am descoperi mai în măsură să ducem o viață înviată, conformă Spiritului Sfânt, primindu-i și iubindu-i pe frații noștri, mai ales pe cei mai slabi și nevoiași, dar și pe dușmanii noștri».
După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a salutat grupurile de pelerini din Spania, Polonia, Italia și din alte țări, în special pe credincioșii din diecezele de Madrid și de Varșovia. În fine, un anunț important care privește agenda pontificală a acestei săptămâni:
Papa Francisc: «De câteva zile am început Postul Mare, drumul Poporului lui Dumnezeu spre Paști, un drum de convertire, de luptă împotriva răului prin armele rugăciunii, postului și faptelor de caritate. Vă urez tuturor ca drumul postului să fie bogat în roade și vă cer o amintire în rugăciune pentru mine și colaboratorii Curiei Romane alături de care voi începe în această seară săptămâna de exerciții spirituale. Vă mulțumesc din inimă!».
Potrivit programului, papa Francisc și colaboratorii săi pleacă din Cetatea Vaticanului duminică la ora 16.00 cu autocarul până la Casa de reculegere ”Divinul Învățător” din Ariccia, în apropiere de Roma. Perioada de exerciții se va încheia vineri, 10 martie. În acest răstimp, sunt suspendate toate audiențele particulare și publice, inclusiv tradiționala audiență generală de miercuri. De asemenea, de la contul papei pe Twitter nu va fi trimis nici un mesaj în aceste zile de reculegere. Exercițiile spirituale au ca temă generală ”Patima, moartea și învierea lui Isus după Matei”, iar meditațiile sunt prezentate de preotul franciscan italian Giulio Michelini. Duminică seară, la ora 18.00, predicatorul introduce meditația pregătitoare, cu titlul ”Mărturisirea de credință a lui Petru și drumul lui Isus până la Ierusalim”. Meditația este urmată de adorația euharistică și rugăciunea Vesperelor. În celelalte zile sunt prevăzute două meditații pe zi, la orele 9.30 și 16.00, în timp ce Sfânta Liturghie este celebrată la 7.30.
Primiți acum binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la cei care o primesc în spirit de credință.
(rv – A. Dancă)


Sursa:ro.radiovaticana.va