marți, 1 februarie 2011

Vaticanul lansează iniţiativa „Curtea Neamurilor”

Ca parte a unei noi iniţiative pentru a promova dialogul între credincioşi şi necredincioşi, Consiliul Pontifical pentru Cultură va organiza trei colocvii şi o serată pentru tineri în Paris. Un comunicat al Vaticanului a anunţat lansarea “Curţii Neamurilor”, o iniţiativă propusă de Papa Benedict al XVI-lea într-un discurs adresat Curiei Romane la sfârşitul anului 2009. Se explică faptul că aceasta este “o nouă structură permanentă a Vaticanului pentru promovarea dialogului şi a întâlnirii dintre credincioşi şi necredincioşi”. Această nouă instituţie va fi inaugurată prin trei colocvii în Paris, pe tema “Religie, lumină şi raţiune comună”.

Primul va avea loc în 24 martie 2011, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), sub patronajul acesteia. În dimineaţa următoare, un altul va avea loc la Universitatea Sorbona. Apoi, în după-amiaza zilei de 25 martie, al treilea se va desfăşura la Institutul Francez. La încheierea acestor colocvii, la Colegiul Bernardinilor va avea loc o masă rotundă. Inaugurarea va include şi o serată, destinată tinerilor dar deschisă tuturor, în seara zilei de 25 martie, în curtea Catedralei Notre Dame. Serata va avea tema “În curtea Celui Necunoscut”, şi va include creaţii artistice, muzică, teatru, spectacol de lumini şi timp pentru întâlnire şi reflecţie. Catedrala va fi deschisă pentru oricine doreşte să participe la o veghe de rugăciune şi meditaţie.

Ideea acestei iniţiative a fost propusă într-un discurs din 21 decembrie 2009, adresat de Papa Curiei Romane, în care a vorbit despre “Curtea Neamurilor”, un spaţiu din străvechiul Templu de la Ierusalim care nu era rezervat evreilor, ci era deschis pentru orice persoană, independent de cultură sau religie. Pontiful a arătat că Isus, în Evanghelie, a curăţat această curte a templului de afacerile străine cultului, “pentru ca să poată fi un spaţiu liber pentru neamurile care doreau să se roage acolo Dumnezeului Unic, chiar dacă nu puteau participa la mister, pentru slujire fiind rezervată partea interioară a Templului”. Sfântul Părinte a arătat: “Isus se gândea la oamenii care îl cunosc pe Dumnezeu, să spunem aşa, doar de departe; care sunt nemulţumiţi de proprii lor zei, de propriile lor ritualuri şi mituri; care doresc ceea ce este Pur şi Mare, chiar dacă Dumnezeu rămâne pentru ei ‘Dumnezeul Necunoscut’”.

“Cred că astăzi şi Biserica trebuie să deschidă un fel de ‘Curte a Neamurilor’ în care oamenii să poată într-un anumit fel să intre în relaţie cu Dumnezeu, fără a-l cunoaşte şi înainte de a dobândi acces la misterul Său, în slujba căruia stă viaţa interioară a Bisericii”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea. El a continuat: “Astăzi, pe lângă dialogul interreligios, trebuie să existe un dialog cu aceia pentru care religia este ceva străin, pentru care Dumnezeu este necunoscut şi care cu toate acestea nu doresc să rămână pur şi simplu fără Dumnezeu, ci să se apropie de El, cel puţin ca de un Necunoscut”.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/01/27/vaticanul-lanseaza-initiativa-curtea-neamurilor/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu