marți, 15 octombrie 2013

Malaezia: prin hotărâre judecătorească, cuvântul Allah este rezervat doar musulmanilor


Curtea de Apel din Kuala Lumpur a luat o decizie defavorabilă creștinilor. Aceasta a interzis, printr-o hotărâre dată în 14 octombrie 2013, ca săptămânalul catolic "Herald", publicat de Episcopia de Kuala Lumpur, să mai utilizeze cuvântul lui Allah pentru a-l desemna pe Dumnezeu. Utilizarea cuvântului "Allah" de către creștini fiind contestată de grupurile islamice din țară.

Sprijinind decizia guvernului malaiezian, judecătorul a declarat că Allah nu făce parte integrantă din religia creștină. După el, în cazul în care numele lui Allah este pronunțat de către nemusulmani poate creea conflicte în societate. El crede că această decizie nu încalcă drepturile constituționale ale creștinilor și consideră că menținerea păcii și armoniei în țară este un bine mult mai mare decât drepturile minorităților religioase.

Cercurile islamiste sunt mulțumite

Musulmanii conservatori au salutat decizia instanței de judecată, în timp ce reprezentanții cultelor creștine din Malaysia amintesc că ei pronunțau numele lui Allah, numindu-l pe Dumnezeu, înainte de apariția Islamului.

Decizia a stârnit o mare dezamăgire în rândul creștinilor din Malaysia, care consideră că este nedreaptă și că le lezează libertatea. Intervievat de agenția de informații Fides, Părintele Lawrence Andrew, director al săptămânalului "Herald", își exprimă dezamăgirea. El crede că această decizie încalcă dreptul la libertatea religioasă și libertatea de exprimare garantată prin Constituție.

Cuvântul Allah este în traducerea malaieziană a Bibliei de 400 de ani

Allah este un termen utilizat pe scară largă de către creștinii arabi din lumea întreagă și este în traducerea malaieziană a Bibliei de 400 de ani. Cu multă amărăciune, Părintele Andrew anunță că în acord cu Arhiepiscopul de Kuala Lumpur, editor al săptămânalului "Herald", se va face un recurs la Curtea Supremă Federală.

Potrivit directorului săptămânalului, decizia a fost în mod vizibil influențată prin presiuni politice. Deocamdată domeniul de aplicare a hotărârii se limitează doar la publicația "Herald", nu și la Biblie sau la slujbele liturgice ale creștinilor.

În timp ce în afara instanței au avut loc demonstrații ale militanților islamici din partidul "Perkasa", Părintele Andrei a anunțat că creștinii din Malaezia vor participa în zilele ce vor urma la o veghe de rugăciune pentru pace și libertate religioasă în Malaezia. Editorul săptămânalului reamintește, totodată, că un vechi dicționar latino-malai, publicat de "Propaganda Fide", în 1631 constituie o "probă decisivă în ceea ce privește utilizarea cuvântului lui Allah, în mod legitim de către creștini."

Traducere: ACC

Sursa: fides.org
si AICI