marți, 15 octombrie 2013

O siluetă umanoidă pe Mercur?

Dacă aș fi fost, cu orice preț, în căutare de cititori aș fi pus un mare semn de exclamare în titlu. De fapt, lucrurile sunt mult mai simple.
Imaginea a fost obținută de sonda Messenger, care orbitează din 2011, în jurul planetei Mercur. Până în prezent, alături de alte date despre cea mai apropiată planetă de Soare, sonda a trimis mai bine de 150.000 de imagini. Printre aceste imagini se află și cea pe care o prezentăm noi. Ea reprezintă marginea nordică a bazinului Caloris. Dacă vă uitați cu puțină atenție la această imagine este imposibil să nu remarcați o siluetă umanoidă.
Friday_September_13
Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Bineînțeles, nu este vorba despre vreo formațiune artificială, de un mesaj lăsat de niște astronauți extratereștri. Este vorba despre o formațiune naturală care, probabil, face parte din suprafața mercuriană de dinaintea apariției bazinului Caloris, care s-a format în urma unui impact meteoritic.
Vedem o siluetă umană din două motive. În primul rând avem de-a face cu un joc de umbre și lumini. Dacă Soarele s-ar fi aflat într-o altă poziție, atunci, cu tot efortul nostru, nu am mai reuși să distingem vreo siluetă umanoidă. În al doilea rând este vorba despre pareidolie, o manifestare psihologică ce face să atribuim forme familiare unor imagini vagi.
De altfel sonda Messenger ne-a mai transmis imagini în care putem recunoaște forme familiare nouă, cum ar fi Mickey Mouse!
EN0247173011M.nomap
Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
si
AICI