marți, 15 octombrie 2013

Oamenii care vorbesc cel puțin o limbă străină sunt mai inteligenți!

Oamenii care vorbesc fluent cel puțin o limbă străină și alternează frecvent și cu ușurință între aceasta și limba maternă au un nivel mai ridicat de flexibilitate mentală decât cei care stăpânesc o singură limbă.
Cercetătorii cred că bilingvismul întărește funcțiile executive ale creierului, precum memoria, abilitatea de a desfășura mai multe activități deodată și rezolvarea problemelor. Aceste capacități sunt îmbunătățite mai ales la pesoanele bilingve, care au învățat două limbi încă din fragedă copilărie și le utilizează în mod curent și la fel de bine. Psihologii arată că, deseori, astfel de persoane folosesc cele două limbi aproape tot timpul, având un control simultan asupra lor. Judith Kroll, profesoară de psihologie la Universitatea de Stat Penn din Marea Britanie arată că folosirea simultană a mai multor limbi întărește mușchii cerebrali, recomandând părinților să-și învețe copiii cel puțin o limbă străină.
Studiul publicat în revista de specialitate Frontiers in Psychology a mai descoperit faptul că persoanele bilingve au cele două limbi „active” tot timpul, fie că sunt conștiente sau nu. Cercetătorii au stabilit că persoanele bilingve controlează cele două limbi pentru a o selecta pe aceea pe care doresc să o folosească într-un anumit moment fără a se gândi în mod conștient la asta. Cercetătorii de la Universitatea Penn au întreprins două experimente pentru a studia bilingvismul.
Ei au ales 27 de vorbitori de spaniolă și engleză pe care i-au pus să citească 512 propoziții mixte, ale căror cuvinte alternau între cele două limbi. Oamenii au fost instruiți să citească textele în șoaptă până în anumite momente când se întâlneau cu cuvinte scrise cu culoarea roșie: atunci trebuiau să citească cuvântul cu voce tare și cât pot ei de corect. Aproape jumătate dintre cuvintele scrise cu roșu erau termeni înrudiți, cuvinte care se scriu și se pronunță aproximativ similar, cu mici diferențe, în cele două limbi. Evident, participanții la test au procesat foarte rapid cuvintele, pronunțându-le cursiv și corect. În cel de-al doilea studiu, participanții au avut de citit propoziții întregi care alternau între o limbă și alta. Rezultatele au fost identice. Cercetătorii au concluzionat că persoanele bilingve nu sunt influențate de contextul lingvistic în care se află, făcând trecerea de la o limbă la alta natural, ca și cum ar folosi un comutator mecanic.