luni, 4 noiembrie 2013

Activitățile obișnuite care îți pot prelungi viața

Nu numai exercițiile fizice ne pot crește speranța de viață. Cercetătorii suedezi susțin că activități precum grădinăritul, reparațiile la mașină sau prin casă și evitarea unui stil de viață sedentar pot prelungi viața, arată BBC.

FOTO: howcast.com „O viață în general activă a fost asociată cu sănătatea cardiovasculară și cu longevitatea în cazul adulților în vârstă, indiferent dacă făceau sau nu exerciții fizice în mod regulat", sunt concluziile notate de specialiști în British Journal of Sports Medicine.

Studiul efectuat de experții de la Spitalul Universitar din Stockholm a cuprins peste 4.000 de persoane cu vârste de cel puțin 60 de ani și s-a desfășurat pe o perioadă de 12 ani, notează BBC. Cercetătorii au analizat efectele produse de practicarea sportului și de alte activități fizice precum îngrijirea gazonului, reparațiile prin casă, culesul de mure sau vânătoarea.

În urma analizei, ei au observat că persoanele active aveau un risc cu 27% mai mic de a suferi un infarct sau un atatc cerebral. Totodată, acestea au un risc cu 30 de procente mai mic de a muri, față de cei care nu sunt activi. De asemenea, participanții care se implicau în activități fizice care nu constau în practicarea sportului aveau un risc mult mai mic de a suferi un atac de cord, în raport cu persoanele cu un stil de viață sedentar.

Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că vârstnicii reprezintă grupul cel mai expus sedentarismului și lipsei practicării sportului. Ei subliniază că printre pericolele unui stil de viață sedentar se numără alterarea hormonilor produși în țesutul muscular, iar șezutul timp îndelungat scade rata metabolică.