marți, 5 noiembrie 2013

Atunci când în spatele virtuților se ascund viciile

Virtuțile se pot transforma ușor în vicii. Duse la extrem, însușirile pozitive ale oamenilor, morale sau de caracter, pot deveni metehne aproape de nestăpânit.

Foto: westcorktimes.com Psihologul Scott Lilienfeld, profesor la Universitatea Emory și cel care a dezvoltat Inventarul de Personalitate Psihopată, exemplifica modul în care trăsăturile noastre pot lua două forme complet diferite. El scria în Journal of Personality and Social Psychology că „dominarea prin îndrăzneală, de exemplu, se poate transforma într-un leadership valoros în timpul unei crize, dar și în criminalitate fără scrupule și violență", citează Psychology Today.

Potrivit modelului elaborat de Aristotel în Etica Nicomahică, virtutea s-ar plasa la jumătatea drumului dintre absența și exagerarea virtuții. De exemplu, a fi precaut este o virtute, iar cele două vicii ale acestei trăsături pozitive sunt lașitatea și imprudența. Numeroase calități umane se pot vicia și pot aduce prejudicii importante individului. Curajul, dus la extrem, se poate transforma în nesăbuință și inconștiență; încrederea în forțele proprii poate conduce la un comportament dur sau impulsiv și arogant; rezistența sau puterea excesivă pot determina oamenii să-și uite nu doar propriile limitări, ci și pe cele ale celorlalți; calitatea de a fi ordonat determină apariția obsesiilor; caracterul prietenos poate deveni ingrat, iar precauția poate naște anxietate și lașitate.

Conștiența de sine (discernământul) este cea care poate dicta dacă virtuțile s-au transformat în vicii, concluzionează Psychology Today. Judecata personală poate fi un instrument eficient în descoperirea acelor caracteristici constructive, care pot fi clasate drept pozitive și care sunt cele care îți sabotează viața personală, cea profesională și poate chiar sănătatea. Mai mult decât atât, este important să ții cont că uneori acele virtuți care s-au dovedit a fi extrem de benefice în diverse împrejurări trecute ar putea, la un moment dat, să te tragă în jos.