marți, 5 noiembrie 2013

Poliamoria sau următorul trend în relațiile intime

„Nu poți pune o limită inimii". Asta susțin adepții poliamoriei, un termen complicat pentru a-i defini pe cei care aleg să își ia un angajament pe termen lung față de mai multe persoane în același timp. Diferența față de poligamie este că angajamentul nu se ia în fața legii, iar relațiile pot suferi oricând modificări, cercul de îndrăgostiți crescând sau micșorându-se.

Foto:dreamstime.comDe cele mai multe ori, dinamica acestui tip de relație pornește în felul următor: un cuplu, căsătorit sau necăsătorit, în care partenerii se pot identifica ca heterosexuali, homosexuali sau bisexuali, încep să aibă relații cu alți parteneri, care pot fi și ei deja în relații de lungă durată cu alte persoane, pe care le aduc în cuplu. În loc de faimosul „menage a trois" este vorba despre un „menage mutiplu". Doar că din perspectiva celor implicați în acest tip de relații nu este vorba despre promiscuitate, despre relații deschise, ci despre un fel de poli-monogamie, ceea ce nu demult ar fi fost o contradicție în termeni. Acum s-a găsit termenul „poliamoria", care este compus din cuvântul grecesc „poli" și din cuvântul latinesc ce desemnează dragostea, „amor".

Cum funcționează

Acest stil de viață este din ce în ce mai bine documentat, mai ales de către mass-media. „Folosim Google calendar pentru a ne planifica momentele în care vrem să fim împreună. Decidem în felul acesta cine cu cine împarte dormitorul într-o anumită noapte şi care dintre noi va petrece o seară în faţa televizorului", a dezvăluit un poliamorist într-un documentar realizat de BBC.

Foto: www.cnn.comPentru acești oameni poliamoria nu este o fază trecătoare, ci este o identitate. Și vor să arate că acest stil de viață este o alternativă la monogamie, valabilă pentru oricine, chiar și familiile din clasa de mijloc, cu copii și facturi de plătit. De exemplu, pentru triunghiul Holder-Mullins este vorba de trei adulți care locuiesc în aceeași casă și care împart facturile, treburile casnice și creșterea fetei de 9 ani a cuplului inițial. O posibilă dinamică a acestui tip de relație este prezentată de CNN în graficul din partea dreaptă.

Sexologul belgian Esther Perel prevestea în documentarul BBC moartea relațiilor exclusive, explicând că „relaţiile care implică parteneri multipli reprezintă din ce în ce mai des o alternativă, iar această formă de coabitare ar putea deveni obişnuinţă în următorii 30 de ani. Monogamia a rezistat în mod remarcabil pe baricade, dar acest nou tip de relaţie redefineşte regulile dragostei, promovând onestitatea sexuală în locul fidelităţii faţă de un singur partener".

Posibile urmări legale

Pe măsură ce conceptul relațiilor deschise capătă din ce în ce mai mult spațiu în cultura pop și în dezbaterile politice, unele familii de poliamoriști văd oportunitatea de a crea o dezbatere publică de a îndepărta stereotipurile legate de acest stil de viață. „Vrem să promovăm ideea că orice relație este validă cât timp este rezultatul unei alegeri realizată de doi adulți nesiliți de nimeni. În acest scop, promovarea acceptării din partea publicului este doar primul pas," scrie CNN.

Într-o serie de articole din publicația Slate pe acest subiect, un poliamorist explică sub un pseudonim că pentru ei, ideea că un partener îi poate constrânge într-o relație în care nu au voie bun nicio formă, în niciun fel de circumstanță să iubească și pe altcineva, este de-a dreptul terifiantă și limitatoare. În altă ordine de idei, poliamorii nu ar putea să își găsească împlinirea persoanlă decât dacă sunt liberi să se „înfrupte" din mai multe relații intime. Iar în această ordine de idei, legea ar trebui să ofere acceași recunoaștere de care se bucură cuplurile heterosexuale și cele homosexuale.

„Este tragic că în anumite părți ale lumii, homosexualii își pot pierde copiii, slujbele, familia și sunt victimele unor atacuri groaznice, doar pentru că iubesc pe cine iubesc. Aceeași logică se aplică, cu aceeași forță, și poliamoriștilor. În acest sens, argumentul că „dacă tolerăm relațiile homosexuale, în curând va trebui să tolerăm și relațiile poli este corect", încheie „Michael Carey". Asta înseamnă că, în curând, cei care preferă căsătoriile poligame și căsătoriile deschise vor cere recunoaștere legală.