luni, 2 decembrie 2013

Cărțile tipărite sunt încă la putere

Într-o epocă în care informațiile pot fi accesate cu ușurință pe internet, iar operele literare pot fi lecturate cu ajutorul dispozitivelor electronice, majoritatea tinerilor preferă încă să răsfoiască cărțile pagină cu pagină, arată un studiu britanic efectuat de Voxburner.

FOTO: theguardian.com În urma cercetării la care au participat peste 1.400 de tineri britanici, experții au descoperit că aproximativ 62% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani preferă să cumpere cărți în varianta tipărită, scrie Gerard Ward, editor la Voxburner.

Unul dintre motivele din spatele acestui fenomen este prețul ridicat al ebook-urilor, dispozitivile electronice pentru citirea cărților. Dintre respondenți, în jur de 28% consideră că prețul ebook-urilor ar trebui să fie la jumătate față de prețul actual, iar 17% sunt de părere că prețurile cărților electronice ar trebui să scadă cu 75 de procente.

De asemenea, în spatele preferinței tinerilor pentru cărțile tipărite se află și o componentă emoțională. Experții au descoperit că 51% dintre cititori preferă suportul tipărit deoarece le place senzația oferită de ținutul cărții în mână, scrie The Guardian. Printre motivele enunțate de respondenții care s-au declarat în favoarea cărților tipărite se numără și independența oferită de lectura în acest format, posibilitatea de a da cartea mai departe, coperta, mirosul sau chiar plăcerea de a colecționa cărți.

Studiul a descoperit și că un număr impresionant de tineri preferă revistele și ziarele în format tipărit, în jur de 47%, scrie NBC News. Rezultatul este uimitor în contextul unei epoci în care informațiile sunt accesibile online și ajung cu ușurință la internauți prin intermediul rețelelor sociale, a blogurilor, a gadgeturilor și a altor mijloace moderne de informare.