luni, 2 decembrie 2013

Ce facem cu prietenii care ne cer prea multă atenție

Cu toate că ținem la ei, anumiți prieteni parcă ne cer și au nevoie de mai mult timp și atenție de cât avem la dispoziție, sau decât putem și suntem dispuși să oferim. Dacă și tu ai un astfel de prieten „lipicios", nu trebuie să îl înlături din viața ta, însă trebuie să iei câteva măsuri, mai ales dacă simți că această relație te lasă fără vlagă.

Foto: ehow.com Prietenii pot fi o adevărată binecuvântare atât pentru suflet, cât și pentru sănătate, dar unii dintre ei pot deveni toxici, cerându-ți mai multă atenție decât le poți oferi. Uneori situația poate fi temporară, cauzată de o perioadă dificilă cu care se confruntă. În astfel de momente ei au mai multă nevoie de sprijinul tău decât până acum și este extrem de important pentru recuperarea lor să le fii aproape.

În alte cazuri însă, această nevoie exagerată de atenție este permanentă, face parte din personalitatea celuilalt, susține Cherie Burnach, autoarea mai multor cărți pe teme legate de relații. Burnach punctează câteva indicii care îți arată că ai de-a face cu o persoană „lipicioasă", precum apeluri multiple și mesaje sau e-mailuri zilnice, ezitări în a încheia o conversație telefonică, vizitele spontane frecvente la tine acasă, ori faptul că nu dorește să se întoarcă acasă la sfârșitul întâlnirii voastre.

Irene S. Levine, profesor de psihiatrie la Centrul Medical Langone al Universității New York și creatoarea platformei The Friendship Blog susține că „toate relațiile trebuie să fie reciproce pentru a funcționa, fie că e vorba de căsătorie, fie de prietenie", citează US News. Când numai o persoană oferă, iar cealaltă doar primește, atunci apar probleme, sugerează experta. O soluție recomandată de Levine este conversația, întotdeauna față în față, cu prietenul aflat într-o permanentă nevoie de atenție și afecțiune. Alege un moment în care amândoi sunteți relaxați, evită tonul nervos sau prejudecățile și încearcă să îți transmiți mesajul cât mai concret, mai clar, dar și amabil. Nu îi scrie un e-mail în care să îi explici ce te deranjează, adaugă experta, deoarece poate transmite faptul că ești furios pe situație.

Învață să spui „NU" și să impui anumite rigori, adaugă Irene Levine în articolul său de pe The Friendship Blog. Dacă simți nevoia unor clipe de solitudine, te vezi cu altcineva, ori ai vrea să îți faci alte planuri, explică-i cu grijă prietenului „lipicios" acest lucru.

Încurajează-i și ajută-i să descopere lumea! În anumite cazuri, nevoia exagerată de atenție a prietenilor ar putea fi cauzată de dificultatea lor de a cunoaște noi oameni și de a trăi noi experiențe, sugerează Cherie Burnach. Data viitoare când primești o invitație de la prietenul tău „lipicios", propune-i să ieșiți într-un grup mai mare. S-ar putea să fie exact ceea ce aveau nevoie pentru a se detașa puțin.

Atunci când nicio variantă prietenoasă pe care ai adoptat-o nu îl ajută pe celălalt să conștientizeze că modul său de a acționa este exagerat, te sufocă și te lasă fără energie, este probabil cazul să slăbești ușor relația, sfătuiește Levine. Aceste scurte pauze l-ar putea ajuta pe celălalt să devină conștient de propriul său comportament, dar și de importanța prieteniei voastre. Dacă însă nici această soluție nu dă roade, poate cel mai bine este să te îndepărtezi total de relația toxică, adaugă experta.

Când ai de-a face cu o persoană căreia îi stă în fire să fie dependentă de ceilalți și să se agațe permanent de aceștia, oricât le-ai oferi, nu este niciodată de ajuns, atrage atenția Levine.