sâmbătă, 4 ianuarie 2014

1058 de candidaţi serioşi pentru colonizarea planetei Marte

Mars One, organizația olandeză care vrea să trimită oameni pe Marte într-o misiune de colonizare a planetei, începând din 2025, a anunţat ieri trecerea la a doua etapă de selecţie a candidaţilor înscrişi pe site-ul oficial. Reprezentanţii organizaţiei au selectat 1058 dintre cele 200.000 de persoane dornice să facă parte din primul echipaj uman care va ateriza şi va rămâne pe Marte.
„Apreciem foarte mult şi suntem impresionaţi de numărul mare de oameni care au aplicat. Totuşi provocarea cea mai mare în ce îi priveşte pe cei 200.000 de candidaţi a fost să îi separăm pe cei care se simt apţi fizic şi mintal să devină ambasadori umani pe Marte, de cei care nu iau misiunea în serios”, a declarat cofondatorul Mars One, Bas Lansdorp, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.
Potrivit organizatorilor misiunii, fiecare candidat a fost anunţat ieri prin e-mail dacă a trecut sau nu la etapa următoare. Pentru cei care nu au fost selectaţi mai există o şansă. Ei vor putea aplica din nou la o dată care nu a fost încă stabilită.
Conform mashable.com, din cei 1058 de candidaţi selectaţi, 586 sunt bărbaţi şi 472 femei. Cei mai mulţi provin din Statele Unite ale Americii (297), Canada (75), India (62) şi Rusia (52). Majoritatea candidaţilor au sub 36 de ani, 813 sunt angajaţi, iar 164 sunt încă la şcoală. 347 dintre ei au terminat o facultate, 159 au studii de masterat şi 29 au diplomă de doctor. Cu toţii vor trece prin mai multe faze de selecţie în 2014 şi 2015, care includ simulări menite să le testeze capacităţile fizice şi emoţionale, a declarat medicul Norbert Kraft, liderul echipei medicale Mars One şi laureat al NASA Group Achievement Award 2013.
Detalii legate de selecţia care va avea loc începând de anul viitor nu au fost încă făcute publice, în principal din pricina negocierilor neîncheiate cu mai multe companii media pentru primirea dreptului de difuzare a procedurilor de selecţie. Una dintre principale surse de finanţare ale misiunii va fi un reality show.
Mars One este o organizaţie non-profit care a anunţat încă din martie 2012 că va lansa prima misiune de colonizare a Planetei Roşii. Programul a fost sprijinit de la început de antreprenorul olandez Bas Lansdorp şi de cercetătorul Wielders Arno de la  Agenţia Spaţială Europeană. Luna aceasta, organizaţia a anunţat că a ales două companii care vor construi vehiculele spaţiale pentru o misiune premergătoare, ce va avea loc în 2018.