sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Români omagiaţi pe cer: cum a ajuns Mihai Eminescu în vecinătatea Vetei şi a Irinucăi

Prezenţa numelor româneşti pe cer, în urma atribuirii lor unor corpuri cereşti, nu reprezintă o noutate, dar criteriile de selecţie ridică numeroase semne de întrebare. În fond, ce caută astronomul Constantin Pârvulescu, poetul Mihai Eminescu, sculptorul Constantin Brâncuşi alături de anonimele Veta şi Irinuca sau lângă oraşul Piatra Neamţ?
Specialişti din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Românie şi de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti prezintă criteriile în baza cărora au fost atribuite numele româneşti corpurilor cereşti.
 
„Fiecare planetă sau satelit din Sistemul Solar are câte o temă. Spre exemplu, pe Lună se dau nume după greii din Antichitate - filosofi sau oameni de ştiinţă. Toţi trebuie să fie decedaţi de cel puţin 50 de ani”, a declarat astronomul Adrian Şonka de la Observatorul „Vasile Urseanu”.
 
Unicul român omagiat pe Lună
 
În categoria oamenilor de ştiinţă omagiaţi pe Lună se încrie şi Spiru Haret. 
 
Un crater cu diametrul de 29 de kilometri, situat pe „partea întunecată” a satelitului natural al Pământului, îi poartă numele ca urmare a deciziei Uniunii Internaţionale a Astronomilor (UAI) care a recunoscut contribuţia românului în matematica astronomică. De altfel, Spiru Haret şi-a obţinut titlul de doctor prin lucrarea intitulată „Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitelor planetare”. Totodată, în calitate de ministru al Educaţiei la finele secolului al XIX-lea, el a emis decretul de înfiinţare a Observatorului Astronomic din Bucureşti, în prezent - Institutul Astronomic al Academiei Române. Spiru Haret este singurul nume românesc de pe Lună.