sâmbătă, 4 ianuarie 2014

14 motive să citești Biblia cap-coadă în 2014

Biblia este o carte care intimidează prin dimensiunea ei și prin mesajul, pe alocuri, dificil de înțeles. Însă mulți dintre cei care au citit-o spun că le-a chimbat viața în bine și o recomandă, pentru resursele ei, și celor din jur.

Foto: gospelcoalition.comFie că te aproprii de ea cu devotament creștin, fie că o citești ca unul care nu are o opinie cristalizată despre religie, poți avea numeroase avantaje de pe urma lecturii integrale a Bibliei. Iată 14 motive care te pot convinge să te hotărăști și să reușești să citești toată Biblia în anul 2014.

1. A ridiculiza Biblia, în special folosind versete din Vechiul Testment, a devenit în ultima vreme o practică favorită printre cei care vor să impresioneze cu resursele lor intelectuale. Unii, în special tineri, asimilează astfel de ironii drept argumente împotriva credinței, lucru posibil fiindcă Biblia, după care ar fi putut fi verificată validitatea acestui tip de argumente, este tot mai puțin citită. Citește-ți Biblia pentru a verifica tu însuți ce este adevărat și ce nu, din argumentele celor care critică religia. Nu uita că unele afirmații nu pot fi înțelese corect în afara contextului lor (literar, istoric, cultural).
2. Morala pe care se bazează sistemul occidental de drept este morala creștină. Citește Scriptura pentru a înțelege mai profund identitatea etică a lumii în care trăiești.

3. Află istoriile de viață pe care creștinătatea le-a prețuit de-a lungul existenței sale și pe care le-a lăsat să îi modeleze structura. Te vei înțelege mai bine și pe tine, prin acest demers fiindcă îți vei cunoaște rădăcinile.

4. Conectează-te, prin Scriptură, la înțelepciunea antică, recunoscând că problemele de azi ale umanității au fost problemele ei de ieri. Vezi cum au rezolvat oamenii Bibliei dilemele și problemele lor, pentru a găsi soluții la problemele tale. Găsește consolare citind despre experiențele de viață ale personajelor biblice și descoperind similitudini între viața lor și viața ta.

5. Biblia este foarte directă atunci când vine vorba de principii-standard. Reflectează la propria ta persoană în lumina a ceea ce citești. Evaluează-ți scopurile și metodele și vezi cum ai putea să îți îmbunătățești viața.

6. Vei pătrunde în intimitatea unor titani ai credinței, descoperind modele imperfecte, dar puternice de perseverență pentru o reușită durabilă.

7. Ai să poți descoperi diferitele moduri în care Dumnezeul Bibliei se raportează la suferință, citind despre implicarea Lui în suferința umanității, prin propria suferință.

8. Poți afla direct de la sursă care a fost intenția lui Iisus Christos cu privire la Biserica Sa. În felul acesta vei putea decanta mai ușor eșecurile istorice ale bisericilor creștine de scopul lor inițial.

9. Citind Biblia cap-coadă vei putea surprinde mai clar firul epic al celor 66 de cărți strânse în această „bibliotecă a creștinismului". Astfel te vei putea concentra mai mult pe istoria relatată și mai puțin pe diverse detalii doctrinare. Vei avea imaginea de ansamblu.

10. Vei putea să îți conturezi în minte un portret al lui Dumnezeu mai puțin dependent de pretențiile extreme ale fundamentaliștilor și ateilor, și bazat mai mult pe propria ta înțelegere. Îți vei forma o opinie fundamentată.

11. Vei descoperi explicația creștină pentru originea vieții și vei putea hotărî în cunoștință de cauză dacă aceasta este sau nu rezonabilă.

12. Vei afla ce i-a însuflețit pe martirii creștini și vei putea decide conștient în dreptul tău dacă speranța creștină pentru o lume mai bună este sau nu o viziune sănătoasă.

13. Pe parcursul acestui demers te vei schimba, devenind mai bogat interior și căpătând o perspectivă mai amplă asupra lumii în care trăiești.

14. Îi vei putea îndruma și pe alții la resursele pe care le-ai găsit în timpul studiului tău, ajutându-i să se dezvolte spiritual.