vineri, 28 februarie 2014

Misterul monoliților de la Stonehenge se adâncește

După aproape un secol de la prima ipoteză cu privire la originea pietrelor care au fost folosite la ridicarea misteriosului monument britanic Stonehenge, arheologii englezi au reușit să identifice locul din care acestea au fost transportate către actuala lor destinație. Însă modul în care acestea au fost aduse rămâne un mister, cu atât mai mult cu cât teoria conform cărora ele au fost transportate pe plute este din ce în ce mai puțin probabilă.
Majoritatea pietrelor „albastre” provin din zona dealurilor Preseli din Țara Galilor, dintr-o carieră de piatră aflată la circa 3 kilometri distanță față de locul din care se crezuse că fuseseră aduse. Chiar și așa, distanța de aproape 250 de kilometri până la locul în care acestea au fost transportate este una uriașă chiar și pentru tehnologia actuală, mai ales că monoliții cu pricina cântăresc, în medie, cel puțin 3 tone.
Dat fiind noul lor loc de origine, ipoteza transportului monoliților pe plute, de-a lungul canalului Bristol, devine din ce în ce mai puțin probabilă. „Cel mai probabil, blocurile de piatră au fost transportate pe gheață, până în vârfurile dealurilor și apoi, din nou, la vale. Nu era nevoie ca ele să ajungă până la cursul de apă. Însă și acest fapt trebuie dovedit”, susține Dr. Richard Bevins de la Muzeul Național de Istorie din Țara Galilor, unul dintre autorii studiului publicat în Journal of Archaeological Science.