duminică, 26 iunie 2011

Dependenţa de computer creează creiere „pop-corn"

Experţii susţin că folosirea exagerată a computerului şi internetului determină apariţia creierului de tip pop-corn, adică un creier care devine atât de obişnuit cu stimularea online şi conexiunile rapide încât omul nu mai este în stare să aibă o viaţă offline normală.

Dependenţa de computer

Internetul ocupă tot mai mult din timpul generaţiilor tinere. Când se întorc de acasă de la locul de muncă, tinerii au de ales între o activitate care implică mişcare, o plimbare în parc sau alte opţiuni care exclud folosirea computerului. Totuşi, mulţi se simt atraşi irezistibil de computer, gândindu-se că poate au primit un e-mail important sau că altcineva a postat vreo fotografie interesantă într-o reţea de socializare online.

Oamenii nu mai sunt în stare nici măcar să aştepte un autobuz sau un metrou în staţie fără să folosească telefonul mobil sau diverse gadgeturi oferite de companiile care produc şi comercializează noile tehnologii.

Utilizatorii dependenţi de internet devin tot mai puţin capabili să înţeleagă emoţiile şi reacţiile umane, susţine psihologul Clifford Nass, de la Universitatea Stanford. „Interacţiunea interumană este o abilitate învăţată, iar ei [cei care petrec mult timp în faţa computerului] nu ajung să o practice îndeajuns", a declarat Nass.

Pentru cei confruntaţi cu dependenţa de internet şi tehnologie modernă, specialiştii recomandă o serie de măsuri.

1. Să noteze timpul pe care îl petrec în faţa computerului şi să păstreze o evidenţă a modului în care a fost utilizat acest timp.

2. Să stabilească dinainte de a porni computerul un timp pe care să îl petreacă răspunzând la e-mail-uri, socializând pe Facebook sau diverse reţele de socializare online. După aceea, să închidă computerul şi să se ocupe de o activitate offline.


3. În timpul utilizării computerului, se recomandă pauze scurte în care utilizatorul să privească pe fereastră pentru a se deconecta la viaţa rapidă din mediul online şi a percepe viaţa offline care se desfăşoară într-un ritm mai lent.

4. Să stabilească perioade în care nu utilizează computerul sau alte tehnologii: de exemplu, anumite perioade ale zilei sau o anumită zi pe săptămână. Specialiştii apreciază că aceste perioade de „post" sunt utile pentru recâştigarea controlului asupra propriei vieţi.


5. În loc de folosirea exagerată a comunicării prin intermediul internetului, se recomandă discuţiile la telefon sau, şi mai bine, întâlnirile cu prietenii într-un parc.

6. Persoanelor care observă că îi irită pe cei din jur (familie sau prieteni) prin faptul că petrec mult timp în faţa computerului şi celor care simt că le este ruşine de faptul că nu au o viaţă socială în lumea reală li se recomandă să consulte un specialist şi să facă un test pentru a-şi verifica dependenţa de internet şi noile tehnologii.

(Foto: icaservices.com)

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Dependenta-de-computer-creeaza-creiere--quot-pop-corn-quot--3662.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu