sâmbătă, 14 decembrie 2013

Papa Francisc: Internetul trebuie folosit pentru a da “motive reale de speranţă”

Papa Francisc s-a întâlnit astăzi cu participanţii la a 26-a adunare plenară a Consiliului Pontifical pentru Laici, reunit sub tema “Proclamarea lui Cristos în era digitală”. Sfântul Părinte a spus că dezvoltarea şi creşterea internetului ridică provocări despre relaţia dintre credinţă şi cultură. Privind înapoi la primele secole de creştinism, a amintit de întâlnirea creştinilor cu “extraordinara moştenire” a culturii greceşti. “În faţa filosofiilor de mare profunzime şi a metodelor educaţionale de mare valoare, deşi conţinând elemente păgâne, Părinţii Bisericii nu au ales să le respingă, dar nici nu s-au compromis cu idei contrare credinţei. În schimb au învăţat să recunoască şi să asimileze aceste concepte înalte şi să le transforme în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, implementând de fapt ceea ce cere Sf. Paul: încercaţi toate şi păstraţi ceea ce este bun.”
Acestea se aplică şi internetului, a explicat Pontiful. “Trebuie să încercaţi totul, ştiind că sigur veţi găsi falsităţi, iluzii şi capcane periculoase ce trebuie evitate. Dar, călăuziţi de Duhul Sfânt, vom descoperi şi oportunităţi valoroase de a conduce oamenii la faţa luminoasă a Domnului. Printre posibilităţile oferite de comunicaţiile digitale, cea mai importantă este proclamarea Evangheliei.” Nu ajunge dobândirea abilităţilor tehnice, a continuat Papa Francisc, oricât de importantă ar fi acestea. Şi a adăugat: internetul trebuie folosit pentru a ajunge la persoanele “adesea rănite sau pierdute”, pentru a le oferi “motive reale de speranţă”. “Vestirea Evangheliei cere relaţii umane autentice şi conduce pe drumul spre o întâlnire personală cu Domnul. De aceea internetul nu este suficient; tehnologia nu este suficientă.”
A explică că “aceasta nu înseamnă că prezenţa Bisericii în online este inutilă; dimpotrivă, este esenţial să fim prezenţi, mereu în stilul evanghelic, în ceea ce, în special pentru tineri, a devenit un fel de mediu de viaţă; pentru a trezi întrebările inimii despre sensul existenţei; şi pentru a arăta calea ce duce spre El, care este răspunsul, Milostivirea divină întrupată, Domnul Isus.” Consiliul Pontifical pentru Laici a avut adunarea plenară între 5 şi 7 decembrie.