luni, 24 februarie 2014

Ce ar trebui să ştie un creştin despre depresie şi anxietate

De multe ori, depresia şi anxietatea sunt privite ca fiind două subiecte sensibile şi greu de abordat dintr-o perspectivă creştină, dae sunt din ce în ce mai multe persoane care suferă din această cauză, motiv pentru care ar trebui să ţinem de câteva aspecte importante ale acestor afecţiuni.

Foto: dreamstime.comÎn general, în bisericile creştine predomină prejudecăţiile şi ideile greşite despre ceea ce este şi ce presupune depresia, de aceea, site-ul relevantmagazine.com propune câteva recomandări pe care creştinii ar trebui să le ştie şi să ţină cont de ele.

Depresia nu este ceea ce unii vor să te facă să crezi. Depresia nu este un defect de caracter, o tulburare din punct de vedere spiritual sau o dereglare emoţională şi nici măcar o alegere personală. Nu-i poţi cere unei persoane să nu mai fie deprimată, aşa cum nu-i poţi cere unei persoane care a murit să nu moară. Unii creştini îi compătimesc pe cei care suferă de depresie şi se gândesc că dacă ar avea măcar puţină credinţă, această problemă ar fi rezolvată. Bineînţeles, încrederea în puterea lui Dumnezeu este extrem de importantă, iar credinţa poate ajuta o persoană deprimată să treacă mai uşor prin aceasta, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie exclus tratamentul medical sau psihiatric. Dacă o boală fizică este normal şi firesc să fie tratată din punct de vedere medical, o boală psihică, chiar dacă diferă de cea fizică şi este aproape invizibilă, trebuie tratată de asemenea, medical.

O boală mintală nu este un păcat. Anumite păcate, precum abuzul fizic, consumul anumitor substanţe pot provoca depresie, însă acest lucru nu înseamnă că persoana care suferă de depresie este vinovată de acest lucru. Atunci când depresia este privită drept un păcat, persoanele afectate de aceasta nu-şi dau seama de nevoia căutării unui tratament. De asemenea, ei nu-şi dau seama că trebuie să analizeze care sunt cauzele acesteia, pentru a o putea trata în mod corespunzător, lucru care derivă în atitudini greşite faţă de aceasta.

Biblia nu oferă „răspunsuri uşoare". Sfânta Scriptură oferă multă înţelepciune, încurajări şi alinare pentru cei care suferă de depresie şi anxietate, însă este important ca versetele în care se vorbeşte despre faptul că nu ar trebui să existe îngrijorare, să nu fie scoase din context. O altă greşeală pe care o poate face cineva cu o persoană care suferă de depresie este să încerce să o convingă de faptul că având această boală, ele nu-L ascultă pe Dumnezeu. Este ca şi cum ar pune mai multă sare pe rană. Cel mai bun ajutor care poate fi oferit unei persoane cu depresie este ca Biserica să se roage pentru ea şi să-i ofere tot sprijinul, înţelegerea şi căldura de care are nevoie.

Anxietatea şi depresia nu „arată" cum ne imaginam adesea. De multe ori, suntem surprinşi când auzim că o persoană, pe care noi o vedeam fericită şi bucuroasă, suferă de depresie. În general, persoanele care suferă de această afecţiune îşi ascund foarte bine simţămintele şi gândurile, chiar şi în faţa medicului, de teama prejudecăţilor care însoţesc depresia. Nu este uşor să identifici un caz de depresie, deoarece aceasta poate prezenta simptome contradictorii şi se manifestă diferit în funcţie de persoană. Este important ca Biserica să înveţe să recunoască simptomele depresiei şi să ofere sprijin şi încurajări persoanelor în cauză, pentru ca în felul acesta ele să se deschidă şi să fie dispuse să primească şi mai mult ajutor.

Biserica nu vindecă depresia. Chiar dacă biserica nu ar avea prejudecăţi faţă de cei care suferă de depresie şi anxietate, acest lucru nu este de ajuns pentru vindecarea acestora. Întâlnirile şi seminariile pot aduce multe beneficii, însă de ceea ce este cel mai important este dragostea, care îi face pe cei din jur să înţeleagă condiţia persoanei respective şi să-şi dorească să o ajute şi rugăciunile înălţate pentru ea. Biserica poate greşi în ceea ce priveşte felul în care abordează depresia şi anxietatea, însă Christos oferă vindecare, încurajare şi alinare celui care I-o cere, iar Biserica şi creştinii sunt invitaţi să-I urmeze exemplul.