luni, 24 februarie 2014

Vatican: Angelus, 23 februarie 2014 - Pentru Aurelia



Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

În lectura a doua din această duminică sfântul Paul afirmă: "Nimeni să nu se laude cu oamenii, căci toate sunt ale voastre: fie Paul, fie Apolo, fie Chefa, fie lumea, fie viaţa, fie moartea, fie cele prezente, fie cele viitoare: toate sunt ale voastre, iar voi sunteţi ai lui Cristos, iar Cristos al lui Dumnezeu" (1Cor 3,21-23). De ce spune asta apostolul? Pentru că problema pe care apostolul o are în faţa este aceea a diviziunilor în comunitatea din Corint, unde s-au format grupuri care făceau referinţă la diferiţii predicatori considerându-i conducătorii lor; spuneam: "Eu sunt al lui Paul, eu sunt al lui Apolo, eu sunt al lui Chefa..." (1,12). Sfântul Paul explică faptul că acest mod de a gândi este greşit, deoarece comunitatea nu aparţine apostolilor, ci ei - apostolii - aparţin comunităţii; însă comunitatea, în întregime, aparţine lui Cristos!

Din această apartenenţă derivă că în comunităţile creştine - dieceze, parohii, asociaţii, mişcări - diferenţele nu pot să contrazică faptul că toţi, prin Botez, avem aceeaşi demnitate: toţi, în Isus Cristos, suntem fii ai lui Dumnezeu. Şi aceasta este demnitatea noastră: în Isus Cristos suntem fii ai lui Dumnezeu! Cei care au primit o slujire de conducere, de predicare, de a administra Sacramentele, nu trebuie să se considere proprietari ai unor puteri speciale, stăpâni, ci să fie în slujba comunităţii, ajutând-o să parcurgă cu bucurie drumul sfinţeniei.

Biserica încredinţează astăzi mărturia acestui stil de viaţă pastorală noilor cardinali, cu care am celebrat astăzi sfânta Liturghie. Putem să-i salutăm cu toţii pe noii cardinali, cu aplauze. Să-i salutăm pe toţi! Consistoriul de ieri şi celebrarea euharistică de astăzi ne-au oferit o ocazie preţioasă pentru a experimenta catolicitatea, universalitatea Bisericii, bine reprezentată de provenienţa variată a membrilor Colegiului Cardinalilor, adunaţi strânsă comuniune în jurul Succesorului lui Petru. Şi fie ca Domnul să ne dea harul de a lucra pentru unitatea Bisericii, de a construi această unitate, pentru că unitatea este mai importantă decât conflictele! Unitatea Bisericii este a lui Cristos, conflictele sunt probleme care nu sunt mereu ale lui Cristos.

Momentele liturgice şi de sărbătoare, pe care am avut oportunitatea de a le trăi în decursul ultimelor două zile, să întărească în noi toţi credinţa, iubirea faţă de Cristos şi faţă de Biserica sa! Vă invit şi să-i susţineţi pe aceşti Păstori şi să-i asistaţi cu rugăciunea, pentru ca ei să conducă mereu cu zel poporul care le-a fost încredinţat, arătând tuturor duioşia şi iubirea Domnului. Dar câtă nevoie de rugăciune are un episcop, un cardinal, un papă, pentru ca să poată ajuta poporul lui Dumnezeu să meargă înainte! Spun "să ajute", adică să slujească poporul lui Dumnezeu, pentru că vocaţia episcopului, a cardinalului şi a papei este tocmai aceasta: să fie slujitor, să slujească în numele lui Cristos. Rugaţi-vă pentru noi, pentru ca să fim slujitori buni: slujitori buni, nu stăpâni buni! Toţi împreună, episcopi, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici trebuie să oferim mărturia unei Biserici fidele faţă de Cristos, însufleţite de dorinţa de a-i sluji pe fraţi şi gata să meargă cu curaj în întâmpinarea aşteptărilor şi exigenţelor spirituale ale bărbaţilor şi femeilor din timpul nostru. Sfânta Fecioară Maria să ne însoţească şi să ne ocrotească pe acest drum.

_______________

După Angelus

Salut pe toţi pelerinii prezenţi, îndeosebi pe cei veniţi cu ocazia Consistoriului, pentru a-i însoţi pe noii cardinali; şi mulţumesc mult ţărilor care au voit să fie prezente la acest eveniment cu delegaţii oficiale.

Salut pe studenţii din Tolosa şi comunitatea venezuelanilor care locuiesc în Italia.

Salut pe credincioşii din Caltanissetta, Reggio Calabria, Sortino, Altamura, Ruvo şi Lido degli Estensi; pe tinerii din Reggio Emilia şi pe cei din dieceza de Lodi; Asociaţia ciclistă din Agrigento şi pe voluntarii de la Protecţia Civilă din Bassa Padovana.

Tuturor vă doresc duminică frumoasă şi poftă bună. La revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:ercis.ro