marți, 25 februarie 2014

Cu câtă acuratețe putem „citi” personalitatatea unui om după aspectul său fizic?

După doar câteva zeci de secunde de relaționare, ceilalți își formează o primă impresie despre noi, iar printre primele lucruri pe care ei le observă se numără și aspectul și atractivitatea noastră fizică. Dar cât de eficientă este această practică de a „judeca o carte după coperta sa"?

Foto: stockvault.net Experții de la Open University au inițiat un studiu pentru a observa influența atractivității unei persoane asupra modului în care va fi percepută personalitatea sa de către ceilalți. Totodată, ei au vrut să afle și dacă există anumite caracteristici pe care le putem intui, judecând după aspectul fizic al celuilalt.

În cadrul cercetării, 118 voluntari (femei și bărbați) au fost rugați să privească materiale video în care apăreau 118 femei care prezentau buletinul meteo. Ei au trebuit apoi să evalueze atât nivelul de atractivitate fizică, dar și să puncteze trăsăturile de personalitate și valorile femeilor care apăreau în respectivele imagini. De asemenea, participantele din videoclipuri au fost rugate anterior să își descrie trăsăturile de personalitate și valorile.

În urma experimentului, experții au observat că voluntarii-judecători nu au reușit să evalueze cu acuratețe trăsăturile de personalitate ale femeilor din materialele video, deși aceștia au declarat că imaginile i-au ajutat să deducă o serie de caracteristici ale acestora, scrie prof. Sam Sommers, cercetător la Universitatea Tufts, într-un articol pentru Psychology Today. Atât femeile, cât și bărbații au considerat că persoanele mai atrăgătoare sunt totodată mai deschise experiențelor, mai extrovertite sau mai conștiincioase.

Pe de altă parte, experții au observat o legătură între aspectul fizic și valorile declarate de femeile din materialele video. „Persoanele care au fost cosiderate mai atrăgătoare fizic au raportat faptul că pun o valoare personală mai mare pe tradiționalism și pe conformitatea cu așteptările societății", scrie prof. Sommers.

„În ciuda stereotipului «ceea ce e frumos este bun», acceptat pe o scară largă, descoperirile noastre sugerează că cei frumoși depun eforturi mai degrabă pentru conformitate, față de independență, și mai degrabă pentru autopromovare, față de toleranță", conchid autorii studiului.

De asemenea, prof. Sommers subliniază importanța de a nu „judeca o carte după aspectul ei" și de a descoperi prin conversație cine se ascunde, de fapt, sub aspectul fizic.

Studiile anterioare au arătat însă că aspectul fizic joacă un rol important și poate aduce avantaje semnificative individului. Jurnalistul Aaron Gouveia descrie câteva metode prin care trăsăturile exterioare pot influența valoarea salariului primit la locul de muncă. De exemplu, persoanele mai înalte, cele care practică sport, cele atrăgătoare din punct de vedere fizic și femeile cu părul blond și cele care se machiază vor primi mai mulți bani la sfârșitul lunii, potrivit dovezilor științifice citate de Gouveia. Frumusețea are însă și un preț. Femeile considerate foarte atrăgătoare și care își doresc să obțină un post considerat a fi o slujbă pentru bărbați riscă să se confrunte cu discriminarea.

Foto: stockvault.net