Pe lângă consultarea listei de ingrediente,
cumpărătorii ar trebui să fie atenți și la ambalajul în care sunt
împachetate produsele pe care le cumpără. Acestea ar putea conține
substanțe chimice care pot contamina alimentele și, astfel, ar putea
pune sănătatea consumatorului în pericol, arată un studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health.
Cercetătorii atrag atenția
asupra faptului că „oamenii care consumă alimente procesate sau
ambalate sunt expuși în mod cronic unui nivel scăzut de chimicale
sintetice de-a lungul vieții, inclusiv în cele mai sensibile perioade de
dezvoltare". Ei susțin că pentru producerea ambalajelor sunt folosite
circa 4.000 de chimicale.
Printre substanțele care ar
putea periclita sănătatea consumatorilor se numără formaldehidele,
regăsite în sticlele de plastic în care sunt ambalate apa și băuturile
răcoritoare. Această chimicală poate fi un factor de risc pentru
dezvoltarea cancerului. Acestora li se adaugă anumite tipuri de ftalați,
bisphenol-A (BPA), despre care un studiu
recent a arătat că poate fi periculos pentru sănătate, tributil,
triclosan sau nonilfenol, substanțe care ar putea provoca tulburări
endocrine.
Cu toate acestea, experții punctează:
„Consecințele directe asupra sănătății, prin expunerea la substanțele
neotoxice prin materialele care intră în contact cu alimentele sunt încă
necunoscute." Pentru că cel mai probabil întreaga populație a fost
expusă chimicalelor din ambalaje, analiza situației devine dificilă, în
lipsa unui eșantion neexpus, pentru comparație.
Există
însă experți care au privit cu ochi critici studiul. Referindu-se la
pericolul ingestiei de formaldehide, dr. Ian Musgrave, de la
Universitatea din Adelaide, precizează că această substanță se regăsește
în mod natural în alimente. „Evident, preocuparea cu privire la
formaldehidele din ambalajele produselor alimentare este în mod
semnificativ supraevaluată, afară de cazul în care suntem dispuși să
plasăm autocolante care avertizează cu privire la potențiale pericole de
cancer pe fructele și legumele proaspete", a declarat expertul pentru BBC.
Dr.
Oliver Jnes, de la Universitatea din Melbourne, nu neagă importanța
aprofundării problemei. Gradul de contaminare a măncârii cu chimicale
din ambalaje este mai puțin important față de pericolul pe care îl
presupune nivelul crescut de sare, zahăr și grăsimi din alimente,
punctează expertul.
„Contaminarea alimentelor pe fondul
ambalajului nu este o chestiune nouă și este deja un subiect pentru
studiile europene și nu numai. Multe dintre chimicalele deja detectate
sunt la un nivel atât de scăzut, încât sunt slabe șanse ca acestea să
presupună un risc semnificativ pentru consumatori", a declarat prof.
Andy Smith, cercetător la Unitatea Toxiologică MRC din Leicester, citat
de The Guardian.
Foto: stockvault.net