duminică, 24 aprilie 2011

Pastorala de PAȘTI 2011

Pastorala de Paşti a PS Alexandru Mesian


Scrisoare Pastorală
la Sărbătoarea Învierii Domnului
2011

ALEXANDRU

Din mila lui Dumnezeu
şi graţie Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei Lugojului

Onoratului cler şi iubitului popor credincios
har, binecuvântare şi mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
şi de la Domnul nostru Isus Cristos



Cristos a înviat!

Iubiţi fraţi întru preoţie şi iubiţi credincioşi,

Adevărat a înviat !



Aşa cum au mărturisit discipolii care L-au văzut pe Învăţătorul lor plin de viaţă, după ce L-au văzut murind pe Cruce, Cristos este într-adevăr înviat !

Învierea Sa nu este o simplă părere, o opinie, o interpretare ci este o realitate, un adevăr; apariţiile lui Isus au demonstrat realitatea Învierii Sale.

Învierea Domnului este un fapt fundamental al credinţei noastre. Sfântul Pavel a afirmat cu claritate: „Dacă Cristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră” (conform 1 Corinteni 15,14). Corintenilor le mai spune: „Căci v-am dat, întâi de toate, ceea ce şi eu am primit, că Cristos a murit pentru păcatele noastre după Scripturi; şi că a fost îngropat şi că a înviat a treia zi, după Scripturi; şi că S-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece; în urmă S-a arătat deodată la peste cinci sute de fraţi, dintre care cei mai mulţi trăiesc până astăzi, iar unii au şi adormit; după aceea S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor” (conform 1 Corinteni 15, 3-7).

Această mărturisire a comunităţii primitive privind Învierea este de mare valoare; ne este oferită ca o mărturie esenţială a vieţii şi învăţăturii Bisericii. Acestea fac aluzie la apariţii care nu sunt scrise în textele evanghelice, cum este această apariţie la mai mult de cinci sute de fraţi. Apariţiile lui Cristos înviat au fost mai numeroase decât cele consemnate în Evanghelie.

Din multitudinea apariţiilor care au început cu a treia zi după moartea Sa, Isus S-a arătat viu în trupul Său, trupul care a fost răstignit.

Este adevărat că nimeni nu a fost martor exact în momentul trecerii de la moarte la viaţă. Dar nimeni nu ar fi putut vedea această trecere cu ochi trupeşti.

Cristos nu a trecut din moarte la o nouă viaţă terestră, ci din moarte la viaţă cerească, o formă invizibilă, pe care nu o putem observa. Trupul Domnului s-a aflat în mormânt dar după momentul învierii s-a constatat dispariţia trupului.

*
* *

Iubiţi credincioşi,

Există o diferenţă esenţială între învierile făcute de Isus în cursul vieţii Sale pământeşti şi Învierea care a succedat morţii Sale. Fiica lui Iair, fiul văduvei din Nain, Lazăr au fost înviaţi şi au intrat în viaţa pământească, dar Cristos odată înviat a intrat în viaţa aceea, în starea gloriei cereşti.

După Înviere, Isus nu a revenit pe pământ pentru a-şi relua activitatea anterioară, ci numai pentru a dovedi, pentru a manifesta adevărata Sa Înviere. El S-a arătat în multiplele Sale apariţii celor destinaţi să fie martori ai Învierii. Evangheliştii ne arată cum Isus cu greu îi aduce pe apostoli la convingere, la realitatea Trupului Său înviat. La cei care credeau că sunt victime ale unei iluzii, ai apariţiei unui spirit sau a unei fantome, le zice: „Vedeţi mâinile şi picioarele Mele, că însumi eu sunt: pipăiţi-Mă şi vedeţi, că spiritul nu are carne şi oase precum vedeţi că am Eu” (Luca 24,29). Prin aceste apariţii Isus îi face pe apostolii Săi să fie încrezători, să fie învingători în îndoielile lor.

Învierea este un eveniment istoric. Ea a avut loc într-un moment determinat de istorie, a treia zi după moartea Sa. Învierea a fost, în acelaşi timp, un eveniment transistoric, căci depăşeşte cadrul ordinar al istoriei prin trecerea de la moarte la mărirea cerească.

Mărturiile care ne sunt date sunt de natură să excludă orice îndoială. Pe acest fundament recunoscut de Biserică de la originea sa noi continuăm să afirmăm că Isus Cristos cu adevărat a înviat !

Iubiţii mei fii sufleteşti, iubiţi credincioşi,

Astăzi sunt Sfintele Paşti! Astăzi a înviat Cristos din morţi şi ne-a izbăvit de moarte, de robia păcatului şi de osânda iadului.

Astăzi iadul a fost golit şi raiul s-a deschis. Astăzi îngerii cântă împreună cu oamenii biruinţa vieţii asupra morţii. Astăzi şi noi cu toţii să ne veselim împreună cu Biserica lui Cristos că nu mai suntem sub legăturile morţii şi ale întunericului. Să lepădăm, dar, întristarea şi răutatea şi grijile cele trecătoare, că Cristos a înnoit lumea prin Înviere.

Deci, să ne bucurăm, mulţumind lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem Sfintele Paşti şi în anul acesta şi să cântăm cu bucurie această frumoasă cântare: „Ziua Învierii! Şi să ne luminăm cu prăznuirea, şi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Să zicem: fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere”.

Sărbători fericite!
Cristos cu adevărat a înviat!

Harul Domnului nostru Isus Cristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Spirit să fie cu voi, cu toţi. Amin!

ALEXANDRU
Episcop de Lugoj

Sursa: http://documente.catholica.ro/pastorala-de-pasti-a-ps-alexandru-mesian-2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu