miercuri, 19 februarie 2014

Cum îți îmbunătățești vederea în mod natural

Pentru a-ți păstra și a-ți îmbunătăți unul dintre cele mai prețioase simțuri, cel care îți permite să vezi tot ce este în jurul tău, experții recomandă atât efectuarea unor exerciții pentru ochi, dar și anumite modificări ale stilului de viață.

Foto: stockvault.net Alimentele bogate în vitamina C și E, luteină, zinc și acizi grași omega-3 pot contribui la protejarea vederii și diminuarea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni de natură oftalmologică (de exemplu cataracta sau degenerarea maculară), scrie Web MD.

Printre produsele benefice pentru ochii tăi se numără spanacul, varza, oleaginoasele, fasolea, citricele, ouăle, somonul sau tonul. Dr. Oz adaugă pe lista alimentelor recomandate pentru păstrarea sănătății vederii produse care conțin antocianină (struguri, goji, afine), cisteină, lecitină și sulf (usturoi, ceapă, capere), betacaroten, zeaxantină și lecitină (morcovi, cartofi dulci, dovleac).

Totodată, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi un mijloc de prevenire a diabetului, o boală care poate conduce la pierderea vederii pacientului.

De asemenea, renunțarea la fumat joacă un rol important în reducerea riscului apariției problemelor legate de sănătatea ochilor. Țigările pot conduce la dezvoltarea unor afecțiuni precum cataracta, degenerarea maculară sau îți pot afecta nervii optici.

În ceea ce privește exercițiile vedere, un studiu recent a demonstrat că persoanele fără probleme ale ochilor își pot îmbunătăți abilitatea de a vedea cu ajutorul învățării perceptuale. „Obiectivul programului este de a antrena creierul să răspundă mai bine la semnalele pe care le primește de la ochi", a declarat unul dintre cercetători, Aaron Seitz, de la Universitatea din California, Riverside. La studiu au participat jucători de baseball, care au nevoie de un simț al văzului extrem de bine dezvoltat. Timp de două luni, ei și-au antrenat vederea circa 25 de minute pe zi, de patru ori pe săptămână, folosind tehnica învățării perceptuale. Mai exact, ei trebuiau să aleagă anumite modele vizuale, create folosind stimuli care atrag atenția cortexului vizual din creier, scrie Medical Daily. Pe parcursul exercițiului, „mușchii vizuali" au fost forțați să se întindă, deoarece modelele afișate deveneau tot mai variate. La finalul perioadei de două luni, participanții au observat că au o „vedere periferică mai bună", „văd mai ușor în depărtare" sau „văd mingea mai bine". În plus, unii au remarcat și că ochii lor nu mai obosesc la fel de repede ca înainte.

Dr. Oz recomandă și alte exerciții pentru ochi și îi sfătuiește pe cei care le vor adopta, să le pună în practică atât dimineața, după trezire și seara înainte de culcare, cât și de fiecare dată când își simt ochii obosiți. De asemenea, toate trebuie realizate după ce te-ai relaxat. Unul dintre exerciții presupune îndreptarea privirii în sus și executarea a 10 rotații ale ochilor în sensul acelor de ceasornic, urmate de alte 10 rotații în sens invers.

Pentru un alt exercițiu vei avea nevoie de un pix, pe care îl vei ține în mână, la nivelul ochilor, în timp ce brațul este întins. Concentrează-ți privirea asupra pixului. Apoi începi să micșorezi distanța dintre obiect și ochi, până când pixul ajunge la circa 15 cm de vârful nasului, în tot acest timp, păstrându-ți privirea ațintită la pix. Apoi adu pixul la distanța inițială, de la care ai pornit. Repetă aceast exercițiu de 10 ori.

Înainte de a începe exercițiile vizuale sau de a adopta un anumit regim alimentar, este esențial să te consulți cu medicul specialist. De asemenea, aceste metode nu înlocuiesc tratamentele medicale prescrise de doctor.

Foto: stockvault.net