miercuri, 19 februarie 2014

Provocări răspândite pe internet fac victime în viața reală

„NekNomination", „Provocarea scorțișoarei" sau a „Sării și gheții" sunt doar câteva dintre „jocurile" care au devenit virale pe internet și despre care experții avertizează că le pot fi fatale celor care le încearcă.

Foto: stockvault.net Una dintre cele mai recente provocări care circulă pe internet a pornit din Australia și poartă numele de „NekNomination”. Cei care participă trebuie să se filmeze în timp ce „dau pe gât" o cantitate imensă de alcool, scrie The Guardian. În unele videoclipuri, cei care acceptă această provocare extrem de periculoasă amestecă mai multe tipuri de alcool sau adaugă în băutura alcoolică alte ingrediente, precum sos de soia, mâncare de câini, sânge de căprioară, peștișori vii sau un șoarece mort. Alții au ales să consume alcoolul în ipostaze tot mai provocatoare, precum într-un supermarket, îmbrăcați sumar sau direct din vasul de toaletă, arată TIME. Materialele video sunt publicate apoi pe rețeaua socială Facebook și etichetate cu hashtag-ul „#nekonominate".

La finalul unui astfel de video, realizatorii lor nominalizează alte persoane care să încerce să le depășească „prestația". Dacă cei numiți nu reușesc să îl depășească pe cel care i-a provocat, vor fi „sancționați" pe rețelele de socializare, precum Twitter sau Facebook, și batjocoriți din această cauză.

Reprezentanții Facebook au declarat că „nu tolerăm conținutul care este direct dăunător, de exemplu agresiunea, dar un comportament controversat sau ofensator nu este neapărat împotriva regulilor noastre. Încurajăm oamenii să ne raporteze acele lucruri despre care cred că încalcă regulile, pentru a le examina și pentru a lua măsurile de la caz la caz. De asemenea, le oferim oamenilor posibilitatea de a se îndepărta ei înșiși de conversațiile inconfortabile, prin instrumente ca îndepărtarea etichetei (untagging) sau blocarea", citează The Guardian.

Provocarea a ucis deja doi tineri din Regatul Unit, scrie The Independent. Unul dintre aceștia, Jonny Byrne, avea numai 19 ani. „Credea că trebuie să încerce să doboare competiția, iar după ce a dat pe gât halba, s-a aruncat în râu. După cinci ore de căutare, încă nu a fost găsit", a transmis fratele său. Trupul lui Jonny a fost descoperit, într-un final, plutind fără viață într-un râu din County Calow, Irlanda. Cel de-al doilea tânăr, Ross Cummins, avea 22 de ani, iar moartea sa a fost pusă pe seama provocării „NekNomination”, potrivit presei irlandeze.

Pe internet circulă și alte provocări deosebit de periculoase care pun viața în pericol tuturor celor care le acceptă. Una dintre acestea este „Cinnamon Challenge” sau „Provocarea scorțișoarei”, al cărei mecanism constă în consumarea unei linguri de scorțișoară într-un minut, fără a bea apă. Doar în primele patru luni ale anului trecut, circa 30 de adolescenși din SUA au ajuns la spital, pentru că au acceptat această provocare. Consecințele produc înec, iritarea gâtului, probleme respiratorii și chiar colapsul funcțiilor plămânilor, din cauza faptului că scorțișoara este un ingredient caustic.

O altă provocare răspândită printre adolescenți prin intermediul YouTube este cea a „Sării și gheții”, descrisă de Huffington Post. Cei care acceptă această încercare periculoasă trebuie să își toarne sare pe piele, iar apoi să țină cât mai mult timp un cub de gheață peste stratul de sare. Această combinație însă produce arsuri severe ale pielii, pe fondul reacției chimice dintre sare și gheață. Sarea contribuie la scăderea punctului de îngheț până la -17 grade Celsius (0 grade Fahrenheit), scrie CBS News. Astfel, cel care acceptă provocarea se poate alege cu arsuri grave pe suprafața pielii.

Într-o altă provocare, denumită „Milk Gallon Challenge”, participanții trebuie să înghită aproape 4 litri de lapte într-un interval de timp de mai puțin de o oră, scrie Kitchen Daily. Ingerarea unei cantități atât de mari într-un timp atât de scurt de timp poate produce intoxicație cu lichide sau hipoanatremie. Aceasta poate fi fatală.

Experții spun că atunci când este consumată o cantitate foarte mare de lichide, într-un interval scurt, fluidele vor migra către alte organe din corp, inclusiv către creier. Pentru că acesta este „închis" în cutia craniană, atunci când se va umfla, el nu va avea unde să crească. „Deoarece creierul este strâns, se comprimă regiuni vitale cu funcții de reglementare, precum respirația", a explicat prof. Robert Forrest, de la Spitalul Royal Hallamshire pentru BBC. Recent, cazul Alexei Linboom a readus în atenție pericolele consumului exagerat de lichide, într-un timp scurt. Alexa nu a participat la vreo provocare online, ci a fost forțată de părinți să bea peste 2 litri de apă în aproximativ 1-2 ore. Acest lucru i-a fost fatal. 


Foto: stockvault.net