miercuri, 19 februarie 2014

De ce uiți ce ai visat

Foarte mulți dintre noi uităm visele din timpul somnului, la scurt timp după ce ne trezim. Fenomenul poate fi explicat de nivelul de activitate înregistrat în două regiuni ale creierului, au observat experții de la Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon.

Foto: stockvault.net La studiu au participat 41 de voluntari, a căror activitate cerebrală a fost analizată atât în timpul somnului, cât și în perioadele de veghe, cu ajutorul tomografiilor cu emisie de pozitroni (PET scans). În urma analizei, experții au observat că 21 de persoane și-au amintit frecvent visele, în medie în 5,2 dimineți pe săptămână. Ceilalți 20 de participanți își aminteau rar visele, în medie de două ori pe lună.

Cercetătorii au mai descoperit și că voluntarii care și-au amintit frecvent visele au înregistrat o activitate spontană mai intensă la nivelul a două regiuni din creier, în raport cu ceilalți participanți. Fenomenul a fost valabil atât în perioada de somn, cât și în cea de veghe. Ambele regiuni joacă un rol important în „orientarea atenției către stimuli exteriori".

Una dintre aceste zone este joncțiunea temporo-parietală, implicată în procesarea emoțională, a sinelui și percepției asupra propriei persoane și a abilității de orientare a corpului. Cealaltă regiune este cortexul prefrontal medial, cu rol în „asocierile dintre context, locuri, evenimente și răspunsurile adaptive corespunzătoare, în special răspunsurile emoționale" (Universitatea din Lethbridge, Canada).

Într-un studiu anterior, efectuat de Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon, experții au observat că cei care își amintesc frecvent ce au visat se trezesc de două ori mai des în timpul somnului, față de ceilalți. Motivul acestui fenomen ar putea fi explicat de o altă observație a studiului respectiv, anume faptul că acești indivizi receptează mai ușor sunetele în general (atât când dorm, cât și când sunt în stare de veghe). Astfel, în perioadele de trezire din timpul nopții ar putea fi memorate visele.

În scopul de a-i ajuta pe ceilalți să își amintească visele nocturne, dar și pentru a veni în ajutorul cercetătorilor care doresc să dezlege misterul viselor, Hunter Lee Soik și Jason Carvalho au dezvoltat aplicația Shadow. Programul folosește un sistem de alarmă care facilitează trecerea de la faza somnului în care visezi, la cea dintre somn și trezire (denumită faza hipnopompică), în care ne amintim mai ușor visele. Aplicația permite înregistrarea utilizatorului în timp ce povestește visul, ori scrierea sau răspunderea la anumite întrebări legate de experiențele din timpul somnului.

De asemenea, trezitul natural, fără a folosi alarma unui ceas deșteptător, te poate ajuta să îți amintești despre ce ai visat în timpul nopții, punctează How Stuff Works.



Foto: stockvault.net