vineri, 15 noiembrie 2013

Cine se culcă devreme are de câștigat

Persoanele care se culcă devreme au un randament mult mai bun, dar au și un risc mai mic de a suferi de depresie mai târziu în viață, în raport cu cei care adorm la ore târzii, susțin cercetătorii americani într-un studiu publicat în Journal of Adolescent Health.

FOTO: foxnews.comExperții de la Universitatea Berkley, din California, au analizat datele legate de obiceiurile privind somnul a 2.700 de elevi în clasele VIII-XII. Participanții au fost rugați, totodată, să ofere informații legate de sănătatea lor emoțională, precum prezența stărilor de depresie, frecvența cu care plângeau săptămânal sau dacă erau deranjați de lucruri neînsemnate, scrie The Atlantic.  Cercetătorii au colectat datele în trei etape, iar la sfârșit le-au comparat cu rezultatele pe care le-au obținut la școală în perioada desfășurării studiului. Ei au observat că aproximativ 40% dintre participanți preferau să se culce la ore târzii.

Rezultatele din prima etapă, desfășurată în perioada 1994-1995, au arătat că efectele culcatului la ore târzii se răsfrâng asupra performanțelor academice ale elevilor, dar și asupra nivelului de stres înregistrat mai târziu în viață, după o perioadă de până la opt ani. În schimb, această consecință nu a fost observată în rezultatele obținute după cea de-a doua etapă, din 1996. Studiile anterioare au arătat că odată cu înaintarea în vârstă adolescenții se adaptează mult mai ușor unui program scurt și neregulat de somn, punctează cercetătorii.

De asemenea, analiza primelor două etape a arătat că peste 75% dintre participanții care se culcau mai târziu de ora 23:15 în zilele de școală, dormeau mai puțin de nouă ore pe noapte.

În ultima etapă a studiului, din 2000-2001, când experții au evaluat întregul corp de informații colectate, ei au observat că participanții care se culcau târziu au avut în general rezultate academice slabe.

Oamenii de știință subliniază importanța monitorizării adolescenților cu privire la orele de culcare, vitale nu numai pentru performanța lor școlară, cât și pentru sănătatea emoțională.