vineri, 15 noiembrie 2013

Ești în UE așa că trebuie să-ți pese!

Campania de pe platforma BlogalinitiativePentru concursul Blogger European”, se adreseaza blogerilor (vezi regulament) și se încheie astăzi, așa că încă mai aveți timp suficient să vă înscrieți. Ar fi interesant!
 
Anul acesta european al cetăţenilor 2013 aduce în prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, în calitate de cetăţeni ai acesteia. Toţi cei 500 de milioane de cetăţeni europeni beneficiază de aceste drepturi în viaţa de fiecare zi, iar avantajele pe care le conferă acestea se răsfrâng şi asupra economiei UE.
Datorită cetățeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht și a cărei a 20-a aniversare se sărbătorește în acest an, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință sau dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată.
Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetăţenia UE indică faptul că cetăţenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucât nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la liberă circulaţie şi dreptul de stabilire în alte ţări ale Uniunii. Din acest motiv, Anul european al cetățenilor are drept scop promovarea și explicarea acestor drepturi în rândul cetățenilor, precum și garantarea faptului că aceștia nu întâmpină dificultăți în exercitarea drepturilor ce derivă din Tratatul UE.
 
Un alt eveniment important!
Anul viitor, între 22-25 mai, vor avea loc alegerile europarlamentare. La fiecare 5 ani, cetățenii europeni își aleg, prin vot direct, reprezentanții în Parlamentul European, care le apără interesele în procesul de luare a deciziilor la nivel european. Instituțiile europene depun eforturi pentru a sublinia importanța unei participări cât mai largi la viitoarele alegeri europarlamentare.
 
Tu vei participa?
 
Pentru concursul Blogger European!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu