vineri, 15 noiembrie 2013

Fumatul te face să arăți mai bătrân

Pielea fumătorilor îmbătrânește mult mai rapid, comparativ cu cea a nefumătorilor, lucru vizibil prin prezența pungilor sub ochi și a ridurilor formate în jurul gurii, susțin cercetătorii americani, citați de Reuters.

smoking_400_03Oamenii de știință de la Case Western Reserve University și de la Spitalul Universitar din Cleaveland au utilizat pozele a 79 de perechi de gemeni identici, cu vârsta medie între 40 și 50 de ani. Circa trei sferturi dintre gemeni erau femei. Dintre acestea, 55 de perechi erau formate dintr-un frate fumător și unul nefumător, iar în cazul celorlalte 34, unul dintre frați a fumat, în medie, cu 13 ani mai mult decât celălalt. Trei voluntari au fost aleși apoi pentru a evalua aspectul persoanelor din fotografii, pe baza ridurilor și a caracteristicilor faciale legate de vârstă.

În 57% din cazuri, voluntarii care au evaluat fotografiile au considerat că geamănul fumător părea mai în vârstă decât celălalt frate care nu fuma. Niciunul dintre evaluatori nu știa care dintre cei doi frați este fumător. De asemenea, geamănul care a fumat mai mult timp decât fratele său a fost considerat ca fiind mai bătrân.

În urma evaluării, cercetătorii au observat că fumătorii au obținut un punctaj mai mare în ceea ce privește severitatea ridurilor la nivelul pleoapelor superioare și a celor din regiunea maxilarelor, în raport cu nefumătorii. Cu toate acestea, nu au existat diferențe între fumători și nefumători în evaluările ridurilor de pe frunte. În același timp, gemenii care au fumat o perioadă mai îndelungată decât frații lor aveau mai multe riduri la nivelul gurii, iar pungile de sub ochi erau mai pronunțate.

Cercetătorii au luat în considerare și alți factori care pot conduce la îmbătrânirea prematură a pielii, precum consumul de alcool, nivelul de stres ori folosirea de loțiuni cu factor de protecție UV. Aceste elemente au fost similare în cazul fumătorilor și nefumătorilor. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au luat în considerare numărul de țigări fumate pe zi și nu au evaluat diferențele de distribuire a grăsimii la nivelul feței (chiar dacă greutatea gemenilor era similară).

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Plastic and Reconstructive Surgery