marți, 18 februarie 2014

Efectul „mănâncă, roagă-te, iubește” și sfârșitul căsătoriei

Toată lumea știe că așteptările nerealiste pot distruge o relație. Asta nu ne împedică însă, pe cei mai mulți dintre noi, să avem așteptări tot mai mari de la celălalt, în timp ce ne supunem tendințelor sociale care ne fac să îi acordăm tot mai puțin timp. Iar efectele încep să se vadă în statisticile privind divorțurile.

Sociologii spun că oamenii au azi mult mai multe așteptări de la o relație decât aveau în urmă cu, să spunem, 200 de ani. De fapt, întreaga definiție a relației a suferit modificări extraordinare comparativ cu două secole în urmă. De pildă, cei mai mulți ne așteptăm azi să ne căsătorim din dragoste. Anthony Giddens nota, în cartea lui, Sociologie, că „ideea fundamentării unei relații pe termen lung pe dragostea romantică s-a răspândit de-abia recent în societatea noastră și nu a existat niciodată în majoritatea celorlalte culturi. Numai în vremurile moderne, în societățile occidentale industrializate, a început să se facă o legătură între dragoste și sexualitate. (...) În Europa Evului Mediu, de regulă, nimeni nu se căsătorea din dragoste. Exista și o zicală medievală: «Dacă cineva își iubește cu patimă soția, aceasta înseamnă adulter.» În acele vremuri, și secole după, bărbatul și femeia se căsătoreau pentru a-și păstra proprietatea în interiorul familiei sau pentru a crește copii care să muncească în ferma familiei."

Căsătoria inițiatică

Un element care se remarcă vizibil în 2014, pe lunga listă a calitățlor de dorit la un partener, este ca acesta să fie capabil ne stimuleze dezvoltarea. Psihologul Eli Finkel, de la Universitatea Northwestern (SUA), spunea că azi cuplurile văd căsnicia ca pe „o călătorie a descoperirii de sine", un drum inițiatic care să ne ajute să ne înțelegem propria persoană, să ne împingă limitele și, eventual, să ne avanseze și în carieră. Însă aceste așteptări sunt deseori dezamăgite, din pricina timpului și efortului pe care le-ar implica realizarea lor.

Adesea, cei doi nu sunt în stare să împlinească așteptările psihologice ale celuilalt, fiindcă petrec tot mai puțin timp împreună și, ca urmare, nu își pot cunoaște unul altuia esența și dorințele intime. Ba mai mult, studii citate de Daily Mail arată că azi cuplurile petrec mai mult timp la serviciu și cu copiii lor decât o făceau acum 20 sau 30 de ani. În aceste circumstanțe, nu au timpul necesar sudării relației. Tocmai de aceea, unii ajung să își motiveze decizia de divorț cu mărturisiri de genul: „Da, încă îl iubesc, dar simt că nu mă dezvolt. Stagnez ca persoană, de aceea trebuie să renunț la această căsătorie."

Efectul Michelangelo

În sine, așteptarea ca acela pe care îl iubeşti să îţi fie partener într-o călătorie aventuroasă a vieții, una care să urmărească dezvoltarea personală reciprocă nu este un ideal greșit, ci unul care funcționează. Psihologii au numit asta „efectul Michelangelo": fiecre îl sculptează pe celălalt prin influența lui, ajutându-l să devină mai asemănător cu ceea ce partenerul „sculptat" consideră a fi eul lui ideal. În căsniciile (mai puține e drept) în care cei doi reușesc să facă asta, partenerii se declară mai fericiți. Însă asta presupune, spune Finkel, „ca partenerul să știe cu adevărat cine este și să îți înțeleagă și ție esența personală, ceea ce cere o investiție foarte mare de timp și resurse psihologice alocate calității relației în sine."

Abilități „must have”

Alți experți în relații confirmă această tendință: „Mulți par complet lipsiți de abilitățile de a menține o relație și nu reușesc să înțeleagă natura de dai-și-primești a unei căsătorii de succes", spune dr. Pam Spurr, citată de Daily Mail. „Aud de la parteneri listele lor interminabile de cerințe față de relație, dar când îi rog să spună sincer ce oferă ei, deseori se vede că dau foarte, foarte puțin."

Despre cum să te ferești de a fi în situația ingrată a celui care pretinde fără să ofere, dar și despre ce poți face pentru a-ți dezvolta relația, citește în materialul Demitizarea iubirii: dragostea nu se găsește, ci se construiește.