vineri, 30 septembrie 2011

Planeta are suficientă apă pentru nevoile omenirii

Planeta deține suficientă apă pentru dublarea producției de alimente necesare omenirii. Informația a fost făcută publică în cadrul World Water Congress ce are loc zilele acestea în Brazilia.

waterRezervele asigură necesarul pe următoarele decenii, marea problemă fiind nu rezervele naturale ci exploatarea ineficientă a acestora. „Există suficientă apă pentru a susține producția de alimente, energie și pentru consumul industrial pentru secolul 21", s-a arătat într-un raport în cadrul celei de-a 14-a ediții a congresului, și mediatizat într-o ediție specială a publicației Water International.

Lipsa apei în anumite regiuni a fost recunoscută în raportul pregătit de Challenge Program on Water and Food (CPWF), dar s-a subliniat și faptul că existe suficiente rezerve în alte regiuni. Singura condiție ar fi un consum echilibrat și o exploatare eficientă a rezervelor. „În ultimă instanță este o provocare pentru politicieni, nu o îngrijorare cu privire la resurse", a spus Alain Vidal, reprezentant al CPWF. „Cu îmbunătățiri modeste putem genera de 2-3 ori mai multe alimente decât producem azi." Problema cea mai stresantă este dublarea producției de alimente pentru o populație despre care se crede că va atinge pragul de 9,5 miliarde în anul 2050.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani și a beneficiat de aportul unor experți din 30 de țări, fiind „cel mai cuprinzător demers de evaluare a modului în care societățile umane rezolvă nevoia crescândă de apă." Au fost evaluate rezervele din 10 bazine riverane din Asia, Africa și America de Sud.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Planeta-are-suficienta-apa-pentru-nevoile-omenirii-4278.html

Lucruri pe care orice fată bună ar trebui să le ştie

Nu mai puţin de 40% dintre fetele de 14-18 ani au relaţii sexuale fiindcă se simt constrânse să nu rănească sentimentele prietenilor lor. Acesta este doar unul dintre pericolele la care sunt expuse "fetele bune", potrivit autoarei americane Meg Meeker.

Foto: dreamstimeNu este suficent ca mamele să îşi educe fetele să fie blânde, politicoase, etice şi inteligente, ci trebuie să le înveţe şi să îşi poarte de grijă din punct de vedere emoţional, scrie dr. Meeker în cartea sa intitulată "Cele 10 obiceiuri ale mamelor fericite".

"Fiţi foarte atente dacă aveţi o fată bună," avertizează Meeker, potrivit Catholic Exchange. Fetele bune "sunt cele care dau de necaz (...) făcând lucruri pe care nu ar fi vrut să le facă, doar pentru că nu vor să rănească sentimentele cuiva," spune autoarea.

"Petrecem atât de mult timp învăţându-le pe fetiţele noastre să fie bune, ascultătoare, blânde şi drăgăstoase. Toate acestea sunt calităţi valoroase, de dorit la o prietenă, sau o soţie (prietenă)," scrie dr Meeker. "Totuşi", continuă autoarea, "mamele trebuie ca, în mod intenţionat să le transmită şi alte învăţături. Ele trebuie să le înveţe pe fete să nu facă şi partea celuilalt într-o prietenie şi să nu dea tot ce au într-o relaţie."

Meeker continuă mărturisind că e şocant cât de multe fete "amabile, respectuoase faţă de valorile etice, inteligente, ajung să se implice în prietenii în care numai ele sunt cele care oferă, tocmai pentru că sunt bune."

"Ca mame, trebuie să ne încurajăm fetele, preferabil prin exemplul personal, că valoarea lor ca oameni nu rezidă în a face pe cineva să se simtă mai bine, sau mai fericit, sau mai împlinit," sfătuieşte autoarea. "Trebuie să le învăţăm că unii băieţi vor exploata bunătatea lor şi că unele fete le vor secătui de faptele lor bune." Aproape jumătate din fetele care au relaii sexuale, până la 18 ani spun că nu ar fi mers până acolo dacă nu s-ar fi temut că prietenii lor ar putea să se simtă jigniţi de un refuz, arată Meeker.

Fetele au nevoie de prietenii sănătoase cu ambele sexe, apreciază autoarea. "Ele trebuie să înveţe că unii oameni le vor lua tot ce au şi vor continua să ceară chiar mai mult, fără să dea vreodată ceva înapoi pentru echilibrarea relaţiei. Fetele (şi mamele lor) trebuie să înţeleagă că este frumos ca cineva să aibă nevoie de tine şi este satisfăcător să ajuţi, însă e nevoie de vigilenţă pentru ca relaţia să nu o ia pe un drum periculos, devenind un mijloc de manipulare şi exploatare."

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Lucruri-pe-care-orice-fata-buna-ar-trebui-sa-le-stie-4264.html

Cuvântul sculptează!

30 Septembrie – A învăţa să lupţi

Un om găsi o gogoaşă de fluture şi, într-o zi, văzu în ea o mică deschizătură. Se aşeză şi observă cum fluturele se lupta ore întregi pentru a forţa trecerea trupului său prin acea gaura îngustă. După ce lupta ceva timp, părea că oboseşte şi nu făcea nici un progres. Părea că fluturele deja luptase cât putu şi-i era imposibil să mai continue.

Omul hotărî să-l ajute. Luă un foarfec şi tăie restul gogoaşei. Fluturele ieşi cu uşurinţă. Avea trupul umflat şi nişte aripi mici şi boţite.

Omul continuă să observe fluturele pentru că se aştepta ca aripile sale să crească în orice moment iar trupul său să-şi revină. Dar nimic din toate acestea nu se întâmplă. De fapt, fluturele îşi petrecu restul zilelor sale târându-se cu trupul său umflat şi cu aripile mici şi boţite. Nu reuşi să zboare niciodată.

În ajutorul său amabil şi precipitat, omul nu înţelesese că acea gogoaşă atât de sufocantă şi efortul pe care fluturele trebuia să-l facă pentru a putea trece prin acea deschizătură atât de îngustă era modul natural de a forţa ieşirea fluidelor din trupul său către aripi pentru ca fluturele să fie capabil să zboare odată eliberat din gogoaşă.

Uneori, lupta este exact ceea ce ne trebuie în viaţa noastră. Dacă Dumnezeu ar permite ca noi să trăim fără obstacole ar fi teribil pentru noi. Nu am fi atât de puternici cum ar trebui. Am fi fleşcăiţi şi inutili. Nu am reuşi niciodată să zburăm.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

joi, 29 septembrie 2011

Propunere: Finanţarea bisericii ca-n Germania. Bani de la credincioşi, nu de la stat
Un proiect de modificare a modului în care sunt finanţate cultele în România a fost prezentat ieri de o asociaţie care promovează valorile umanismului secular. (EVZ)

(Reportaj) Elevii gălăţeni despre predarea religiei în şcoli: „Este o probă de moralitate"
Conform unui studiu realizat recent de Fundaţia Soros România, 86% dintre români cred că religia trebuie predată la şcoală şi doar 8% au opinie contrară. (Adevărul)

NASA a anunțat că rămășițele satelitului UARS au căzut în Pacificul de Sud (HotNews)

Cum să eviți reapariția pietrelor la rinichi (MedLive)

Fotografie uimitoare: un copil i-a strâns din uterul mamei mâna doctorului care i-a dat viaţă, în semn de mulţumire (Adevărul)

Sursa: www.semneletimpului.ro

Evanghelia după J. Bieber: spune, dar nu obliga

Starul pop Justin Bieber nu este doar un adolescent care se bucură de un succes fenomenal în lumea muzicii, ci şi un credincios care nu se teme să vorbească despre credinţa sa în Dumnezeu. Potrivit CNN, o carte recent publicată evidenţiază latura spirituală a tânărului Justin.

Belieber! Fame, Faith, and the Heart of Justin Bieber

Cathleen Falsani a publicat cartea Belieber! Fame, Faith, and the Heart of Justin Bieber în care explorează viaţa spirituală a adolescentului Bieber. Falsani mărturiseşte că interesul pentru subiect i-a fost stârnit de un interviu publicat de revista Rolling Stone, în care Justin Bieber vorbea despre Dumnezeu.

„Simt că am obligaţia de a planta mici seminţe în fanii mei. Nu intenţionez să le spun «Ai nevoie de Iisus!», însă le voi spune la finalul spectacolului meu «Dumnezeu vă iubeşte»", a declarat Bieber.

Justin Bieber şi-a exprimat poziţia împotriva avortului, fundamentată în credinţa sa creştină, însă a precizat că nu intenţionează să oblige pe nimeni să adopte aceeaşi atitudine vizavi de chestiunea avortului.

Cartea lui Falsani citează de pe platformele de socializare online pentru a arăta că Bieber are într-adevăr influenţă asupra adolescenţilor care sunt receptivi faţă de mesajul său creştin.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Evanghelia-dupa-J--Bieber:-spune--dar-nu-obliga-4279.html

Fenomenul Pitești!

Dragi prieteni, vă anunţăm cu bucurie că a apărut varianta e-book a volumului „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate” (ediţia a II-a), semnat de istoricul Alin Mureşan. Editura Polirom şi elefant.ro au lansat de curând o colecţie de e-book-uri conţinând cele mai bine vândute cărţi ale editurii şi, mulţumită dumneavoastră, monografia dedicată fenomenului Piteşti, apărută în ianuarie 2011 a intrat şi ea pe listă. E-book-ul poate fi comandat de pe site-ul Polirom la preţul de doar 16.95 RON. Pentru comenzi şi mai multe detalii, click aici.

Sursa: http://www.fenomenulpitesti.ro

Foto: Manuscrisele de la Marea Moartă sunt online

Secole întregi de istorie stau la îndemâna oricărui utilizator de Internet care ar dori să arunce un ochi asupra Manuscriselor de la Marea Moartă, cel mai vechi vestigiu biblic pe care îl are, în prezent, omenirea.

Foto: Daily MailGoogle și Autoritatea Israeliană pentru Antichități au lansat prima bază de date online, conținând sulurile cu o vechime de 2.000 de ani, informează Daily Mail. Baza cuprinde imagini cu sulurile, fotografiate la o rezoluție de 1.200 megapixeli (de sute de ori mai clară decât rezoluția oferită de cea mai scumpă cameră profesională existentă pe piață). Imaginile au fost captate dintr-o singură expunere, pe parcursul căreia, timp de 50 de minute, o cameră a scanat sulul și a absorbit cantități uriașe de informații.

Oamenii de știință spun că sulurile, vechi de 2.000 de ani, au fost redactate de o sectă iudaică din Qumran, în deșertul Iudeii, și au fost ascunse în peșteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim.

Foto: Daily Mail

Sulul cărții lui Isaia - cel mai cunoscut dintre manuscrise - poate fi tradus în întregime, la simpla trecere cu mouse-ul în dreptul textului.

Foto: Daily Mail
Shai Halevi fotografiind unul dintre fragmentele de sul, la sediul AIA.

Foto: Daily Mail
Așa arată primele fragmente de sul, vândute de păstori pentru o sumă infimă, dar care au astăzi o valoare incalculabilă.
Foto: Daily Mail
Un fragment din cartea lui Isaia, descoperit pe la jumătatea secolului XX.
Foto: Daily Mail
Fragmentele de text sunt scrise pe piei de animal, unele atât de fragile încât curatorii muzeului evită pe cât posibil să le expună la lumină pentru a împiedica deteriorarea lor.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Foto:-Manuscrisele-de-la-Marea-Moarta-sunt-online-4292.html

Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile online

Muzeul Israelului lansează astăzi versiunea digitalizată a manuscriselor de la Marea Moartă, permiţând utilizatorilor să examineze şi să exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil înainte. Dezvoltat în parteneriat cu Google, noul site le oferă utilizatorilor acces la imagini în al căror conţinut se poate căuta, care se încarcă rapid şi au o rezoluţie înaltă, precum şi scurte videoclipuri explicative şi informaţii de bază despre texte şi istoria lor. Pergamentele de la Marea Moartă, care includ cele mai vechi manuscrise biblice existente, oferă o perspectivă importantă asupra societăţii iudaice din Ţara lui Israel, din timpul Perioadei celui de-al Doilea Templu, momentul naşterii creştinismului şi al iudaismului rabinic. Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate în versiune completă pentru această etapă a proiectului şi sunt accesibile online la http://dss.collections.imj.org.il/
Cartea lui Isaia Capitol 1 Verset 1 Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile online
“Suntem privilegiaţi să găzduim în Sanctuarul Cărţii din Muzeul Israel cele mai bine păstrate şi cele mai complete manuscrise de la Marea Moartă descoperite vreodată”, declară James S. Snyder, director al Muzeului Israel Anne şi Jerome Fisher. “Acestea sunt de o importanţă capitală printre reperele culturii mondiale monoteiste, şi reprezintă caracteristici unice ale patrimonului muzeului nostru enciclopedic. Acum, prin parteneriatul nostru cu Google, putem să aducem aceste comori pentru un public cât mai larg posibil.”

Printre cele cinci Manuscrise de la Marea Moartă, care au fost digitalizate până acum, se numără Cartea lui Isaia, Regula Comunităţii, Comentariul la Cartea lui Habacuc, Sulul Templului şi Cartea Războiului, care pot fi găsite prin căutări pe Google.com, care trimit utilizatorii direct la manuscrisele online. Imaginile tuturor celor cinci suluri pot fi mărite astfel încât utilizatorii pot examina textele până în cel mai mic detaliu. Detaliile invizibile cu ochiul liber se fac vizibile prin fotografiile digitale de înaltă rezoluţie ale fotografului Ardon Bar-Hama – cu 1.200 mega pixeli, aceste imagini sunt de aproape 200 ori mai mari ca rezoluţie decât cele produse de un aparat de fotografiat standard. Fiecare fotografie a fost făcută cu tuburi bliţ protejate UV, cu o expunere de 1/4000 secunde pentru a minimiza deteriorarea fragilelor manuscrise. În plus, în Cartea Marelui Prooroc Isaia se pot face căutări la nivel de coloană, capitol şi verset. Cartea este însoţită de un instrument de traducere în engleză, oferind posibilitatea utilizatorilor să furnizeze traduceri ale versetelor în propria lor limbă.

“Proiectul Manuscriselor de la Marea Moartă realizat împreună cu Muzeul Israelului îmbogăţeşte şi păstrează o parte importantă a patrimoniului mondial, făcându-l accesibil tuturor pe Internet”, a declarat profesorul Yossi Matias, Managing Director al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Google din Israel. “Fiind implicaţi în proiecte similare în trecut, inclusiv Proiectul Google de artă, Colecţia Holocaustului Yad Vashem şi Muzeul Prado din Madrid, am văzut modul în care oamenii din întreaga lume îşi pot spori cunoştinţele şi înţelegerea asupra unor evenimente istorice cheie prin accesarea unor documente şi colecţii online. Sperăm să punem la dispoziţia tuturor cunoştinţele existente în arhive istorice şi colecţii, inclusiv prin punerea online a manuscriselor de la Marea Moartă suplimentare.”

Proiectul digital “Manuscrisele de la Marea Moartă” este finanţat de George Blumenthal şi Centrul pentru Studii Iudaice Online, care au gândit acest proiect cu scopul de a face aceste manuscrise larg accesibile şi pentru a crea o resursă inovatoare pentru savanţi şi publicul larg. Dr. Adolfo Roitman D. Lizbeth şi George Krupp, Curatorul Manuscriselor de la Marea Moartă şi director al Sanctuarului Cărţii, şi Dr. Susan Hazan, Curator al New Media şi Şeful departamentului de Internet al muzeului, s-au ocupat de proiect din partea Muzeului Israelului, în colaborare cu Eyal Fink, pe partea tehnică, şi Eyal Miller, New Business Development Manager la centrul de cercetare şi dezvoltare al Google din din Israel.

Sursa: http://www.curcubeu.com/manuscrisele-marea-moarta-disponibile-online.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+curcubeu+%28Carti+-+dependenti+de+citit%29

Cuvântul sculptează!

29 Septembrie – A se forma

Jenocrates din Calcedonia, discipol de-al lui Platon, a fost întrebat ce anume consideră a fi de bază în educarea copiilor.

-«Cel mai important» – a spus el – «este ca elevul să înveţe să facă din proprie voinţă ceea ce alţii fac doar din obligaţie faţă de lege. Omul înţelept şi prudent trebuie să aibă ca normă a conduitei sale ceea ce-i dictează propria conştiinţă. Aceasta trebuie să fie legea sa.»

Formarea trebuie să ne îndrepte către a dori să facem ceea ce trebuie să facem. Aceasta implică formarea inteligenţei pentru a cunoaşte ceea ce trebuie să facem şi formarea voinţei pentru a dori ceea ce trebuie să facem.

Adevărata formare poartă către libertatea autentică: să faci ceea ce trebuie şi să doreşti ceea ce faci.

Nu este vorba de o formare teoretică, ci practică, pentru viaţă. Pentru acest motiv durează toată viaţa. Dorinţa arzătoare de formare nu trebuie să se stingă niciodată.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

miercuri, 28 septembrie 2011

Video: Obama a fost numit „Antichrist" în timpul unui discurs
Preşedintele american, care susţinea un discurs, luni seara, la o campanie de strângere de fonduri în Los Angeles, a fost întrerupt de un tânăr care i-a strigat acestuia că este Antichrist (Mediafax)

Dezastrul de la BAC-ul din vară a crescut semnificativ numărul şomerilor (Mediafax)

6 motive pentru care tinerii se îndepărtează de biserică

Aproape 3 din 5 adolescenţi americani se îndepărtează de biserică după vârsta de 15 ani, iar Barna Group a identificat 6 motive pentru care are loc acest „divorţ" al tinerilor de biserică.

adolescenţă şi religie

Studiul celor de la Barna Group a fost condus de preşedintele acestei organizaţii, David Kinnaman, şi s-a desfăşurat pe durata a 5 ani (2007-2011). Cercetarea a urmărit să identifice moduri în care părinţii şi liderii bisericilor ar putea să îi ajute pe tineri să îşi dezvolte o credinţă stabilă şi durabilă. Rezultatele finale ale cercetării sunt incluse în cartea lui Kinnaman, You Lost Me: Why Youg Christians are Leaving Church and Rethinking Church.

Iată cele 6 motive pentru care adolescenţii ajung să respingă biserica, motive care reflectă percepţiile generaţiilor tinere asupra bisericii, credinţei, religiei:

Motivul 1. Bisericile par să fie exagerat de protectoare. Adolescenţii şi tinerii de azi doresc să cunoască lumea şi cultura în care trăiesc. Vor să aibă o credinţă care să îi ţină conectaţi la realitate şi, cel puţin o parte dintre ei cred că biserica îi împiedică să menţină legătura cu lumea în care trăiesc. Un sfert dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au declarat că, în opinia lor, creştinii demonizează tot ce este în afara bisericii. Bisericile ignoră problemele lumii reale, cred unii dintre cei intervievaţi.

Motivul 2. Adolescenţii şi tinerii din jurul vârstei de 20 de ani experimentează creştinismul într-o manieră superficială. O treime dintre tineri (31%) susţin că biserica este „plictisitoare"; un sfert dintre ei spun că, pentru cariera şi interesele lor, credinţa nu este relevantă; cca 20% dintre tinerii intervievaţi au mărturisit că Dumnezeu părea să fie absent din experienţa lor în bisericile pe care le-au frecventat.

Motivul 3. Bisericile par să fie antagonice ştiinţei. Mulţi simt că există tensiuni şi contradicţii între biserică şi ştiinţă. Creştinii sunt mult prea siguri că „au toate răspunsurile" spun 35% dintre tinerii americani, iar 25% dintre respondenţi au spus că percepţia lor este că biserica are o atitudine anti-ştiinţă. Studiul Barna a arătat că mulţi dintre tinerii care se specializează sau lucrează în domeniul ştiinţelor fac eforturi pentru a-şi menţine credinţa religioasă, respectiv pentru a înţelege modul în care aceasta se poate armoniza cu domeniul în care lucrează.

Motivul 4. Poziţia bisericii vizavi de sexualitate este simplistă. Cultura care supraestimează valoarea sexului, accesul facil la materiale pornografice, creşterea vârstei la care tinerii se căsătoresc - sunt factorii care reprezintă provocări pentru tinerii de azi. Aceştia se întreabă cum să trăiască o viaţă creştină în contextul acestor provocări. O şesime dintre tinerii intervievaţi au declarat că „au făcut greşeli" în privinţa sexului şi că se simt „judecaţi de biserică" din acest motiv.

Motivul 5. Creştinismul pare să aibă o natură exclusivistă. Autorii studiului afirmă că actuala generaţie de tineri americani trăieşte într-o perioadă de mare toleranţă, deschidere şi acceptare a celor care sunt „diferiţi". Aproape o treime dintre tinerii intervievaţi au spus însă că simt că biserica le cere să aleagă între credinţă şi prietenii lor, iar alţi 29% cred că bisericile creştine „se tem" de alte credinţe religioase.

Motivul 6. Biserica pare neprietenoasă faţă de cei care au îndoieli în legătură cu credinţa. Biserica nu este locul unde să ţi se permită să-ţi exprimi îndoielile, spun tinerii.

Kinnaman atrage atenţia asupra a două posibile extreme. Una dintre acestea ar fi ignorarea adolescenţilor şi tinerilor de către părinţi şi liderii religioşi, mergând pe ideea că, odată cu înaintarea în vârstă şi cu procesul de maturizare, aceştia îşi vor găsi drumul spre Dumnezeu. Autorul studiului susţine însă că transformările radicale prin care a trecut societatea în ultimii 25 de ani (social, tehnologic, spiritual) nu pot fi ignorate. Tinerii de azi nu vor reacţiona la fel ca aceia din generaţiile anterioare.

A doua poziţie extremă semnalizată de Kinnaman este atenţia exagerată acordată adolescenţilor şi tinerilor. Acesta observă că bisericile care folosesc toate mijloacele posibile pentru a rămâne conectate cu tinerele generaţii comportă riscul de a se transforma în biserici modelate „după preferinţele" adolescenţilor şi tinerilor, pierzând din vedere identitatea lor biblică. Una dintre soluţiile propuse de Kinnaman este cultivarea relaţiilor inter-generaţionale: tinerii şi generaţiile mai vârstnice trebuie să petreacă timp împreună şi să înveţe unii de la alţii.

(Foto: spiritualwellness.com) http://www.semneletimpului.ro/stiri/6-motive-pentru-care-tinerii-se-indeparteaza-de-biserica-4284.html

Cuvântul sculptează!

19 Octombrie – Cu repetiţia în altă parte

Un cor de cântăreţi făcea repetiţie într-o sală. Deodată, un muncitor care lucra în aceeaşi încăpere începe să dea lovituri puternice cu ciocanul. Cei din cor încearcă să urmeze melodia însă, văzând că melodia loviturilor este mai puternică decât a lor, optează pentru a tăcea şi a suspenda repetiţia. La care dragul de muncitor le spune foarte amabil:

-«Puteţi continua. Nu vă faceţi griji pentru mine, că nu mă deranjaţi.»

Ne este greu să ieşim din noi înşine pentru a ne pune în locul celuilalt. A se gândi la ceilalţi este un lux care nu se află la îndemâna multor persoane. În viaţă, în schimb, este esenţial să învăţăm a ne gândi la cei care ne înconjoară.

Această incapacitate nu este exclusivă vreunei stări sociale: suferă de ea atât cadrul universitar cât şi muncitorul, atât cel bogat cât şi cel sărac.

Niciodată nu este prea târziu pentru a învăţa materia aceasta. Cine o va învăţa de copil va avea mult drum parcurs. Copilului care trăieşte înconjurat de fraţi îi este mult mai uşor şi natural să se gândească la ceilalţi şi să-şi rectifice egoismul.

Ce notă cred că merit la această materie? Reuşesc sau pic?

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cuvântul sculptează!

28 Septembrie – Minor

Într-un tribunal din Rudkoeping, în Danemarca, la începutul unei cauze, judecătorul văzu că avocatul apărării avea un câine şezând la picioarele sale. Imediat porunci uşierilor:

-«Scoateţi imediat acest animal din sală.»

-«Scuzaţi, excelenţă», – replică avocatul. «Acesta este câinele meu şi nu există în ţara noastră vreo lege care să interzică prezenţa unui câine într-o sală de audienţe.»

Judecătorul, ezită un moment şi, imediat, spuse calm:

-«Aveţi dreptate. În schimb există o lege care interzice prezenţa în această sală a celor sub optsprezece ani. Aşa că expulzarea se menţine: scoateţi câinele afară!»

Câinele avocatului nu împlinise încă optsprezece ani: era minor.

Există lucruri care nu trebuie făcute, chiar dacă legea nu le interzice. O persoană sănătoasă şi bine formată devine lege pentru ea însăşi. Nu mai este nevoie să i se comande să facă ceea ce este bine nici să evite ceea ce este rău. Ea însăşi descoperă ce anume trebuie să facă sau să nu facă.

Este clar că la acest nivel de formare nu se ajunge fără a studia legea morală şi a reflecta asupra ei

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

marți, 27 septembrie 2011

Rugăciunile în familie
Rugăciunile făcute de părinţi pentru copii sunt primele care se înalţă către Dumnezeu. (Ziarul Lumina)

Google împlineşte 13 ani de existenţă! (Evenimentul Zilei)

Bunele maniere de ieri, mitocănia de azi (Adevărul)

Bunele maniere de ieri, mitocănia de azi (Adevărul)

Boala care îi lasă pe bărbaţi fără păr (România liberă)

Nu poţi să dormi? Iată soluţiile naturale! (Adevărul)

Uneori, terapia prin umor este la fel de utilă ca şi terapia pe bază de medicamente (Science Daily)

Patrick Makau a stabilit un nou record la maraton (CNN)

Video: Teoria lui Einstein ar putea fi răsturnată: cercetătorii de la CERN au descoperit particule cu viteza mai mare decât cea a luminii (HotNews)

O statuie antică a lui Hercule a fost restituită Turciei de Statele Unite (AP)

„The Way": un nou proiect catehetic al Patriarhiei Române
"The Way" se adresează persoanelor cu vârste între 18 şi 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă. (Basilica)

Cetăţenii care refuză să răspundă la întrebările recensământului care va avea loc în octombrie ar putea primi amenzi de până la 5.000 de lei (Mediafax)

Guvernul a aprobat coşul de solidaritate pentru pensionari (HotNews)

Fumatul provoacă pierderea unei treimi din memoria de scurtă durată (Gândul)

Varza, un aliment cu forţă de medicament (Adevărul)

Fructele care previn apariţia atacului cerebral (Gândul)

Studiu: Diabetul predispune la demenţă (Gândul)

Cum reacţionează corpul tău când creierul e prea "încins" (EVZ)

Peste 40% dintre români cred că Universul a fost creat de Dumnezeu
Odată cu lansarea Curiosity, un serial documentar de referinţă despre marile întrebări ale omenirii, Discovery Channel a realizat un sondaj de opinie în cinci ţări din sud-estul Europei. (Ştiri creştine)

O carte cu gândurile Papei despre dialogul interreligios
Casa de Editură a Vaticanului a publicat o mică antologie de texte ale Papei Benedict al XVI-lea intitulată „Gânduri despre Dialogul Interreligios". Volumul are 64 de pagini. (Catholica.ro)

Țigările „mănâncă" o treime din memoria zilnică (EVZ)

7 situaţii în care ai avea nevoie de psiholog (Adevărul)


Sursa: www.semneletimpului.ro

9 contribuții majore ale catolicilor în istorie

Catholic Herald a publicat în vara aceasta un material de sinteză care indică 9 domenii ale științei în care erudiții catolici și-au adus contribuția semnificativ.

Foto: clevelandpeople.comMotivat de rezultatul dezolant al unui sondaj printre participanții la o dezbatere privind intervenția catolicilor în istorie, pr. Andrew Pinsent s-a hotărât să arate că „este extrem de important să ne aducem aminte de măsura în care credinţa catolică este o forţă pentru bine în lume." Pinsent argumentează cu 9 domenii în care catolicii au avut o contribuție semnificativă: lumina și cosmosul; Pământul și natura; filozofia și teologia; educația și sistemul universitar; arta și arhitectura; legea și jurisprudența; limbile; muzica; statutul femeilor.

Iată câteva dintre elementele cu care au contribuit erudiții catolici:

- Lucrarea Opus Maius (1267) a călugărului fransciscan Roger Bacon (+1292), scrisă la cererea Papei Clement al IV-lea, a pus în mare parte bazele opticii în lumea latină.

- Calendarul Gregorian (1582), folosit acum în toată lumea, este rodul muncii unor astronomi catolici.

- Departe de a crede că pământul era plat (o legendă neagră inventată în secolul al XIX-lea), lumea catolică a creat prima hartă ştiinţifică modernă: Padron Real, al cărei autor este Diogo Ribeiro (1527).

- Călugărul augustinian Gregor Mendel (+1884) a pus bazele ştiinţei geneticii, pornind de la un studiu meticulos asupra transmiterii caracteristicilor la aproximativ 29.000 de plante de mazăre.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/9-contributii-majore-ale-catolicilor-in-istorie-4212.html

Citește continuarea pe lumea.catholica.ro

Cuvântul sculptează!

27 Septembrie – Ucenic de relativist

Un copil de şase ani avea o surioară de opt. Mergeau la şcoli diferite. Ea era mai muncitoare, iar notele arătau în mod clar acest lucru.

Într-o zi, mama, reproşându-i băieţelului lenea sa, îi spunea:

-«Uită-te la surioara ta: mereu ia zece la engleză iar tu nu treci deloc de şapte.»

Copilul, sigur pe sine şi convins, răspunse:

-«Păi profu’ meu de engleză lui zece îi spune şapte.»

Iată „un mic relativist”. Numărul, după el, nu contează, nu spune nimic. Fiecare „prof” îi poate spune după cum vrea.

Faza cu micuţul este o glumă. Astăzi, în schimb, în modul de a gândi al multor oameni majori, relativismul invadează totul. „Relativismul care, nerecunoscând nimic drept definitiv, lasă ca ultimă măsură doar propriul eu cu dorinţele sale şi sub aparenţa libertăţii se transformă pentru fiecare într-o închisoare, pentru că îl separă pe unul de altul, făcând ca fiecare să se găsească închis în interiorul propriului eu.” (Benedict al XVI-lea, 6-6-2005)

Acest curent de gândire sau, mai bine zis, de lipsă de gândire, rupe orice posibilitate de comunicare şi de înţelegere cu ceilalţi. Dacă nu există nici un fel de teren solid, sigur, nu pot fi construite punţi.

Eu-l predominant sfârşeşte prin a asfixia propriul eu.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

„Leul şi sconcsul” – fabulă

Ai auzit vreodată fabula leului şi a sconcsului? Un sconcs mândru, gălăgios şi foarte enervant a provocat odată un leu la duel. Leul a refuzat prompt şi autoritar duelul.

„Aha!” a rânjit batjocoritor sconcsul, „îţi este teamă să te lupţi cu mine!”

„Nu,” i-a răspuns leul, „dar care este motivul pentru care ar trebui să mă lupt cu tine? Ai deveni faimos pentru că te-ai luptat cu mine deşi ai primi o mamă de bătaie -lucru care s-ar întâmpla cu siguranţă. Dar cu mine cum rămâne? Nu am nimic de câştigat învingându-te pe tine. în schimb, toţi cei pe care i-aş întâlni timp de o lună, ar şti că am fost în compania unui sconcs.”

Sursa: http://mariuscruceru.ro/2011/09/09/leul-si-sconcsul-fabula

luni, 26 septembrie 2011

Cuvântul sculptează!

26 Septembrie – Nu este vorba de a şti

O bunică îi dă nepoţelei sale mai mari, de şase ani, şase euro şi-i spune să-i dea jumătate surioarei ei mai mici, care are trei ani. Imediat aceasta îi dă surioarei trei monede, însumând cincizeci de cenţi. Bunica o întreabă:

-«Dragă, dar nu ştii că jumătatea a şase euro este trei euro?»

Iar nepoata, foarte liniştită, îi răspunde:

-«Eu ştiu, bunică, sora mea, însă, nu.»

Nu-i de ajuns să ştii; trebuie şi să vrei. Inteligenţa şi voinţa sunt cele două facultăţi care fac din noi oameni. Nu este de ajuns să te îngrijeşti de inteligenţă; trebuie să perfecţionezi voinţa.

Ca să ne formăm inteligenţa, există multă lume care ne ajută: părinţi, profesori, lecturi… Întărirea şi perfecţionarea voinţei este, înainte de toate, o muncă personală.

Voinţa, asemenea muşchilor, se întăreşte pe baza exerciţiului, iar acest exerciţiu constă în a face ceea ce vezi că trebuie să faci chiar dacă, uneori, costă. Sau, ceea ce înseamnă acelaşi lucru, a căuta în viaţă împlinirea datoriei, în loc de căutarea plăcerii. Strădania de a sluji este antidotul egoismului.

„Am adormit şi am visat că viaţa era bucurie. M-am trezit şi am văzut că viaţa era slujire. Am slujit şi am văzut că slujirea era bucuria” (R. Tagore)

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

duminică, 25 septembrie 2011

Cuvântul sculptează!

25 Septembrie – Da, ştiu

Într-un oraş existau două săli de cinema. Un băiat de vreo paisprezece ani merse la una dintre ele. Se întâmplă că în acea zi proiectau un film realizat de compania Metro. Când începu proiecţia, apăru pe ecran logotipul casei de producţie: leul. Văzându-l, băiatul spuse foarte convins:

-«Am văzut deja filmul ăsta!»

Se ridică şi se duse să vadă filmul care rula în cealaltă sală.

De multe ori reacţionăm în felul acesta la teme legate de credinţa noastră. Întrucât ne sună cumva, întrucât am auzit vorbindu-se despre…, credem că deja ştim totul.

Băiatul, pentru primul minut al filmului, a pierdut tot ceea ce venea după aceea.

Ceea ce Domnul ne-a revelat, adevărurile credinţei noastre, poartă în sine o bogăţie inepuizabilă. Oricât de mult ar şti cineva, mereu rămâne loc de a cunoaşte şi de a înţelege mai mult şi mai bine.

Mulţi au pierdut foamea după formare pentru că au crezut că ştiu deja. Cei care într-adevăr ştiu, aspiră să ştie mai mult. Cu cât se ştie mai puţin, cu atât se crede că se ştie mai mult şi există mai puţină dorinţă de a cunoaşte în profunzime. Şi cu cât se ştie mai puţin despre un lucru, mai puţin se preţuieşte. Aceasta se petrece în mod foarte clar cu Religia.

Interesul faţă de a învăţa şi a şti reflectă măsura a ceea ce ştim.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Cuvântul sculptează!

24 Septembrie – Slab ajutor

Un copil îi cere tatălui să-l ajute la temele de la Religie:

-«Tată, cine i-a învins pe filisteni?»

-«Habar n-am, fiule… Doar ştii că mie nu-mi place fotbalul.»

Un răspuns asemănător ar da astăzi mulţi părinţi creştini dacă vreun copil i-ar întreba ceea ce acest micuţ l-a întrebat pe tatăl său. Luptele dintre filisteni şi israeliţi, cu victoria tânărului David asupra uriaşului Goliat, unui mare procent de creştini li s-ar părea că sună a chinezeşte.

Istoria Sacră nu este la modă. Astăzi cărţile de ficţiune au mai mulţi fani: „Stăpânul inelelor”, „Războiul Stelelor”, „Codul lui Da Vinci”… A nu cunoaşte istoria sacră înseamnă a ignora o mare parte din manifestările de iubire ale lui Dumnezeu faţă de oameni. De asemenea înseamnă a fi incapabil de a înţelege multe din operele noastre de artă.

Există mulţi ignoranţi iluştri. Caută să nu fii unul dintre ei.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

vineri, 23 septembrie 2011

Cuvântul sculptează!

23 Septembrie – Moderaţie

Există în India o legendă curioasă şi foarte educativă. India, aşa cum ştie toată lumea, nu este o ţară în care alimentele să fie din abundenţă.

Legenda spune că fiecărei fiinţe umane, în momentul naşterii, Dumnezeu îi încredinţează cota de alimente pe care acea persoană le poate consuma.

Cu cât le va termina mai devreme, cu atât va muri mai devreme. Dacă le foloseşte cu moderaţie va putea trăi mulţi ani.

Credinţa creştină preţuieşte trupul uman mult mai mult decât orice ideologie sau credinţă. Noi, creştinii, credem în durata veşnică a trupului pe care Dumnezeu ni l-a dat şi că este chemat, asemenea sufletului, să se bucure de viaţa divină.

Mortificaţia nu implică ură faţă de trup şi faţă de poftele sale ci implică un respect şi o dragoste care nu permite ca trupul să se piardă şi să se pângărească. Pentru ca să ajungă la scopul înalt la care Dumnezeu l-a destinat, nu trebuie să greşească drumul.

Personalitatea se făureşte pe baza sacrificiilor şi renunţărilor.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Zece clisee de care trebuie sa-ti cureti CV-ul

"Sunt o persoana inventiva, dinamica si cu o experienta vasta. Lucrez bine in cadrul unei echipe, dand dovada de o gandire orietata catre gasirea de solutii si obtinerea de rezultate."

Ar putea fi vorba despre angajatul ideal, insa, la fel de bine, ar putea descrie pe cineva care si-a facut temele si stie ce capteaza atentia. Suna familiar? Asta poate pentru ca frazele de mai sus fac parte din descrierea pe care multi dintre noi o noteaza in CV.

Am auzit cu totii ca exista cuvinte standard, pe care angajatorii vor sa le auda de la noi. Ceea ce nu ne dam seama este faptul ca utilizarea exagerata a facut ca acestea sa devina clisee, cuvinte care atrag atentia fara a mai spune insa ceva. Kathy Harris, manager in cadrul firmei Harris Allied, o companie de recrutare din New York, explica pentru Forbes ca utilizarea lor a devenit chiar un semnal de alarma pentru angajator.

Potrivit LinkedIn, una dintre marile retele profesionale online, topul celor 10 expresii "la moda" printre utilizatorii site-ului cuprinde: experienta intensiva, inventiv, motivat, orientat catre obtinerea de rezultate, dinamic, experienta graitoare, capacitate de lucru in echipa, gandire orientata catre solutionarea problemelor etc. Harris sustine ca angajatorii de astazi au ajuns sa evite astfel de cuvinte, folosind chiar si programe care scaneaza CV-urile si le exclud pe cele care recurg la astfel de cuvinte goale in favorea celor mai clare si curatate de "cuvintele jargon".

Astfel de cuvinte sunt vagi, astfel incat nu reusesc sa redea o imagine reala a candidatului. Desi ele sunt asociate cu un CV bine scris, atunci cand apar in fiecare CV ce trece prin mana angajatorului, devin lipsite de semnificatie.

Principala problema este faptul ca, desi orice angajator isi doreste persoane care sa intruneasca aceste calitati, experienta a aratat ca, atunci cand vine momentul adevarului, toate acestea se dovedesc adesea a fi cuvinte goale. De aceea este recomandata ca, daca ai de gand sa folosesti oricare dintre ele, este bine sa vii si cu exemple clare si sa arati ca le poti pune in practica. Iar daca ai de gand sa treci in CV, printre calitati, faptul ca esti o persoana ce observa detaliile, atunci e cazul sa te asiguri ca prezinti un CV impecabil, de la forma de prezentare, pana la ultima litera scrisa.

Specialistii in cadrul unor firme de recrutare cunoscute, precum si expertii in consilierea de cariera, ne invata ce anume sa evitam in CV dar si in discutia cu angajatorii.

1. "Sunt dedicat/ a"

"Plictisitor. La fel de bine ai putea adauga «loial» si sa te autodenumesti «golden retriever»", considera Steve Lengerud, director al departamentului de oportunitati profesionale in cadrul Universitatii DePauw (Indiana,SUA).

2. "Acord o atentie sporita detaliilor"

"Spre diferenta de ce? De a evita detaliile? De a fi complet imprastiat?" subliniaza Kathy Harris, de la firma de recrutare Harris Allied.

3. "Sunt o persoana motivata"

Langerud avertizeaza ca este posibil ca astfel de cuvinte ambitioase sa se intoarca impotriva ta atunci cand vine vorba de prezentarea dovezilor.

4. "Sunt dinamic/a"

In lipsa unui context, cuvantul dinamic este doar o platitudine, explica Langerud. Pentru angajator, nu este decat o lauda.

5. "Sunt perseverent si plin de zel"

Cuvantul zelos, precum si ideea de perseverenta, te pot duce cu gandul la o persoana care isi vede de drum indiferent de ce fac sau vor ceilalti, indicand ca cel in cauza e dispus sa calce peste altii pentru a obtine rezultatul scontat.

6. "Imi plac oamenii"

Peggy Padalino, vicepresedinte al forumului de cariere JobFox, sustine ca aceasta formularea iti va aduce, cel mult, o rotire plictisita a ochilor. "Intervievatorul va sti daca te simti sau nu confortabil in compania altora in functie de felul in care comunici cu el", explica aceasta. prin urmare nu are rost sa mai mentionezi asta in CV ori in interviul propriu-zis.

7. "Sunt persoana potrivita pentru aceasta echipa"

Pana nu ai avut de a face cu o anumita echipa, nu ai de unde sa stii daca poti sau nu face fata in cadrul ei, explica Lynn Taylor, autor al cartii "Imblanzeste-ti tiranul teribil de la birou".

8. "Sunt excelent/a la gasirea solutii potrivite"

Cand spui acest lucru, este cazul ca ai in tolba si cateva exemple clare de solutii gasite de tine care au salvat situatia. In caz contrar nu vei face decat sa iti creezi probleme, ne invata Karen Drayer, director de recrutare in cadrul serviciului de plasament PG Shaw.

9. "Referintele sunt disponibile la cerere"

Managerii de resurse umane si expertii in cariera se pun de acord asupra faptului ca aceasta replica pare sa traga de timp. Patricia Lenkov, din cadrul firmei de recrutare pentru pozitii de varf Agility Executive Search, explica: "Cei care recruteaza si managerii ce fac angajari stiu ca referintele sunt disponibile, iar daca nu sunt, atunci nu avem despre ce discuta, nu-i asa?"

10. "Ce intrebare buna!"

Angajatorul ar putea considera intr-o discutie aceasta replica condescenta. Joshua Waddell, director al Serviciilor de Cariere in cadrul Universitatii din Oklahoma (SUA) puncteaza: "Asta inseamna ca celelalte intrebari puse de intervievator au fost proaste?"



Autor: I. C.


Sursa: http://smartwoman.hotnews.ro/Zece-clisee-de-care-trebuie-sa-ti-curati-CV-ul

joi, 22 septembrie 2011

Cuvântul sculptează!

22 Septembrie – Auster

Konrad Adenauer, cancelarul federal al Germaniei până în 1963, era un om profund auster. Odată primi vizita Comitetului doamnelor de ajutor al desproprietăritului şi-i cerură costumul şi hainele sale uzate.

Bătrânul politician se scuză că nu poate să le satisfacă cererea şi le spuse doamnelor care rămaseră surprinse:

-«Uitaţi, nu pot să vă dau hainele mele uzate pentru că sunt cele pe care le folosesc şi acum.»

Valoarea unui lucru nu depinde de ambalaj. Atunci când este preţuit mai mult ambalajul decât conţinutul, una din două: ori conţinutul valorează foarte puţin, ori ne înşelăm.

La fel se întâmplă cu persoanele şi, de prea multe ori, valoarea sau categoria unei persoane se datorează nu ei ci ambalajului: funcţia pe care o ocupă, poziţia sa economică sau socială sau îmbrăcămintea sa. Acesta este un semn clar că are puţină categorie personală.

A te sprijini pe funcţie pentru ca să te faci valoros este o dovadă clară de slăbiciune şi, în acelaşi timp, este un abuz. Cel care valorează într-adevăr, nu are nevoie de cârje. Folosirea cârjelor este o dovadă de invaliditate.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Gamerii online au rezolvat o enigmă legată de HIV

Trei săptămâni. Atât le-a luat jucătorilor de Foldit, un simulator online, să decodeze structura unei enzime apropiate de cea a virusului HIV, care le-a dat bătăi de cap oamenilor de știință timp de zece ani.

Foto: HotNewsJurnalul științific Nature Structural & Molecular Biologiy a răsplătit efortul jucătorilor, incluzându-i pe lista coautorilor unui studiu care detaliază descoperirea făcută.

Jucătorii au reușit să reconstituie modul în care o moleculă „se pliază" pentru a forma o structură tridimensională, dând naștere unei proteine. Potrivit AFP, acest pas este adeseori vital pentru a înțelege cum se dezvoltă o boală infecțioasă în interiorul unui organism, dar și pentru a crea un medicament capabil să oprească această dezvoltare.

Pasionații de Foldit au manipulat în cyberspațiu lanțurile de aminoacizi în toate combinațiile posibile și au ajuns la o structură viabilă. Aceeași sursă citată relatează că cercetătorii nu au mai avut decât să stabilească formula exactă a enzimei.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Gamerii-online-au-rezolvat-o-enigma-legata-de-HIV-4242.html

miercuri, 21 septembrie 2011

Vizita Papei în Germania, aşteptată cu critici
Înainte de vizita Papei Benedict al XVI-lea în Germania natală, homosexualii şi radicalii germani plănuiesc acţiuni de protest. (Reuters)

Pontiful către părinţi: fiţi modele pentru copiii voştri
Papa Benedict al XVI-lea îi îndeamnă pe părinţi să nu cedeze în eforturile lor de a fi modele pentru copiii lor. Afirmaţia e cuprinsă în mesajul trimis pentru cea de-a XXII-a Zi Mariană a Familiilor. (Catholica.ro)

68% dintre români cred că oamenii cinstiţi nu pot avea succes în afaceri, în România (Agerpres)

Academia Română va face modificările solicitate de mai multe organizaţii. Noul DEX va consemna „caracterul peiorativ" al cuvintelor „ţigan" şi „jidan" (HotNews)

Sursa: www.semneletimpului.ro

Cuvântul sculptează!

21 Septembrie – Economie sau zgârcenie?

Conversaţie între doi prieteni:

-«Ascultă, Juan, eu am uneori dubii de conştiinţă: nu ştiu dacă sunt auster sau dacă sunt zgârcit.»

-«Diferenţa este foarte clară, Manolo. Uite, dacă îţi cumperi pentru tine o haină ieftină, eşti auster. Dacă îi cumperi soţiei o haină ieftină, eşti zgârcit.»

Pare o glumă, însă conţine un adevăr evident: sărăcia, austeritatea, este o chestiune personală. Cineva poate să-şi sacrifice gusturile sale, să se priveze de lucruri apetisante şi este bine să fie capabil de aceasta şi să o facă de multe ori.

Însă nu trebuie să-i sacrifice pe ceilalţi. Din contra: unul dintre cele mai plăcute sacrificii pe care le putem oferi lui Dumnezeu este acela de a face viaţa agreabilă celor din jurul nostru. Bucuria pe care o facem celui de lângă noi, o facem Domnului (Mt 25,40).

„Caută mortificaţii care să nu mortifice pe ceilalţi.”

(Camino, 179)

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Foto: Adolescenţi premiaţi cu arme pentru recitarea Coranului

Trei tineri somalezi care au câştigat un concurs de recitare coranică au fost premiaţi cu arme şi bani de către gruparea islamistă Al-Shabaab, informează CNN citând radioul local RBC Radio.


Foto: AFPCâştigătorul premiului I a primit o puşcă mitralieră AK-47 şi echivalentul a 700 de dolari, în şilingi somalezi. Adolescentul care a ieşit pe locul II a primit tot o AK-47 şi 500 de dolari, iar câştigătorul premiului III a primit două grenade şi 400 de dolari. Tuturor câştigătorilor le-au fost oferite şi cărţi religioase.

În cadrul ceremoniei de premiere, care a avut loc în apropiere de Mogadishu, reprezentanţii Al-Shabaab i-au îndemnat pe tinerii premianţi să îşi folosească armele: "vrem ca aceşti copii să lupte pentru apărarea ţării lor şi a religiei lor... luaţi aceste arme," a spus şeicul Moktar Robow Abu Mansur, un lider cu vechime în organizaţie. Potrivit analiştilor de la RBC mesajul viza indirect "apărarea" de guvernul somalez şi de efectivele pentru pace ale Uniunii Africane.


Imagini de la eveniment au fost postate pe site-ul RBC şi pe un site afiliat grupării Al-Shabaab (vezi Galeria foto).

Al-Shabaab este o grupare radicală înfrăţită cu organizaţia al-Qaida, care se opune guvernului central al Somaliei, perpetuează războiul civil din Somalia şi doreşte să oblige somalezii să respecte legea islamică - Sharia.


În anumite regiuni ale Somaliei, liderii al-Shabaab au interzis soneriile pentru mobil, filmele, transmisiunile meciurilor de fotbal, dansurile la nunţi şi chiar firmele unor magazine care conţin inscripţii în engleză sau somaleză şi nu în arabă. Pedepsele aplicate pentru lipsa conformării la aceste interdicţii includ amputări duble şi lapidare, informează organizaţia Amnesty International.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, concursurile de recitare a versetelor din Coran se desfăşoară anual după sfârşitul Ramadanului. Primul astfel de concurs s-a desfăşurat în Kismayo, în sudul Somaliei, şi a fost câştigat de tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani. Premiile au inclus grenade, mine anti-tanc şi o mitralieră AK-47. Despre vârstele câştigătorilor de anul acesta nu există informaţii.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Foto:-Adolescenti-premiati-cu-arme-pentru-recitarea-Coranului-4245.html

marți, 20 septembrie 2011

Zece recomandări pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase (MedLive)

The New York Times: Povestea de succes a unui tânăr autist, într-o lume a adulților (Adevărul)

Fructele de pădure pregătesc imunitatea pentru vreme rece (EVZ)

Sursa: www.semneletimpului.ro

Primele 100 de megabiserici americane, în cifre

Publicația Outreach a prezentat cel mai nou raport al său cu privire la primele 100 de biserici din SUA. Acestea au fost evaluate ca mărime și ca rapiditate a creșterii numărului lor de membri.

lakewoodmegachurch_400În topul audienței se află biserica Lakewood Church din Houston, păstorită de Joel Osteen. În fiecare weekend aici se adună 43.500 de persoane. La mare distanță se află North Point Community Church, condusă de Andy Stanley cu 27.429 de participanți. Pe locul trei este Willow Creek Community Church a lui Bill Hybels cu 24.377 de participanți.

Din cele 100, trei sferturi merg pe modelul multisite, o singură biserică cu mai multe locații. Predicatorul predică într-una dintre ele, în timp ce în locațiile satelit serviciul de închinare se transmite prin internet, pe ecrane. Majoritatea acestor biserici au trei sau mai multe campusuri, chiar în state diferite. În top se află Community Christian Church din Naperville, statul Illinois cu 14 campusuri.

„Se pare că la momentul în care bisericile ajung la un anumit nivel al creșterii, aleg să se extindă prin campusuri satelit", explică Ed Stetzer, președintele LifeWay Research. El menționează faptul că strategia multisite nu mai este nici experiment și nici tendință, ci noua normalitate. În schimb Mars Hill Church a anunțat recent că locațiile satelit nu vor mai fi numite „campusuri" ci „biserici".

Practic primele 100 de biserici din SUA însumează 328 de locații.În total, cele 100 de biserici adună peste un milion de participanți. Media de participare în aceste megabiserici este de 10.509 de persoane.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Primele-100-de-megabiserici-americane--in-cifre-4223.html

Cuvântul sculptează!

20 Septembrie – Sănătate şi austeritate

Un medic îl întrebă într-o zi pe celebrul predicator francez Hourdalone, de pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, despre regimul de viaţă pe care îl urmează.

-«Obişnuiesc să mănânc o singură dată pe zi» – răspunse predicatorul.

-«Vai, vă rog» – exclamă medicul – «nu divulgaţi acest secret. Ar însemna ruinarea profesiei noastre.»

Zilnic, multă lume, într-o oarecare parte a lumii, moare de foame. Iar în altă parte, de asemenea zilnic, multă lume moare din exces de alimentaţie.

O caritate trăită profund ar fi evitat multe morţi atât într-o parte cât şi într-alta.

Austeritatea este necesară pentru suflet dar nu este mai puţin necesară şi pentru trup. Câte cheltuieli inutile nu facem şi câte capricii nu ne domină!

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

luni, 19 septembrie 2011

Grup de atei rup pagini din Biblie care reproduc situații considerate imorale
Acțiunea programată pentru sâmbăta trecută, în Orange County, face parte dintr-un protest prin care ateii denunță interpretarea selectivă a Scripturii. (Christian Post)

O carte despre transformările spirituale care şi-au avut rădăcinile în evenimentele din 9/11
Fostul director de comunicare al organizației Lutheran Disaster Response of New York, Solange de Santis a scris o carte intitulată „Viața e prea scurtă: Istorii ale transformării și înnoirii după 9/11." (Ekklesia)

13 strategii care vă pot ajuta să renunțați la fumat (MedLive)

Igiena excesivă aduce alergii şi răceli mai dese (Evenimentul Zilei)

De câte ore de somn are nevoie un copil pentru a fi premiant la şcoală (Gândul)

Băsescu: Voi cere investitorilor să bea apă de la Roșia Montană pentru a arăta că nu e toxică (Știrile PRO TV)

Sursa: www.semneletimpului.ro

VIDEO/FOTO Johnny Răducanu a murit. A fost supranumit "Mister Jazz of Romania"

u o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu, născut în 1 decembrie 1931, a fost un veteran al muzicii româneşti.

Pe numele real: Răducanu Creţu, marele jazzman s-a născut la 1 decembrie 1931, la Brăila. S-a remarcat ca interpret de jazz încă de la 19 ani. A studiat muzica la Iaşi, la Cluj, apoi la Conservatorul din Bucureşti, clasa contrabas. Provine dintr-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. Printre albumele sale se numără „Jazz în ţara mea", „Confesiuni", „Jazz antifanariot" şi „Jazz Bestament".

Mădălin Voicu: „Johnny Răducanu a murit de supărare, din cauza umilinţei"

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu, care a murit luni dimineaţa la vârsta de 79 de ani, a fost un veteran al muzicii româneşti, responsabil atât pentru concerte memorabile, cât şi pentru descoperirea unor mari talente ale jazz-ului românesc.

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE


CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE


Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi conducător de formaţie, Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Creţu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiţie muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat albume precum "Jazz trio - Seria jazz nr. 4" (1966), "Jazz în ţara mea (Jazz in my country)" (1967), "Confesiuni" (1979), "Confesiuni II" (1982), "Confesiuni III - Seria jazz nr. 21" (1986) şi "Jazz Made in Romania" (1987).
În ultimii ani, Johnny Răducanu a susţinut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii româneşti precum Anca Parghel şi Teodora Enache.

Spectacol memorabil

Totodată, el este cunoscut şi pentru spectacolul de teatru poetic "Dialoguri şi fantezii în jazz", susţinut împreună cu Ion Caramitru atât pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, cât şi pe scene internaţionale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineaţa, la vârsta de 79 de ani. Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a confirmat informaţia.

Sursa: http://www.adevarul.ro/cultura/Johnny_Raducanu_a_murit-_A_fost_supranumit_-Mister_Jazz_of_Romania_0_557344405.html?source=yahoo


Dumnezeu să-l odihnească în pace! L-am întălnit și eu personal la Blaj și chiar am stat mult la vorbă cu dânsul. A fost un om foarte interesant și muzica îi curgea prin vene.