vineri, 21 februarie 2014

Anul 2030: Previziuni despre umanitate

Scenariile despre viitorul lumii sunt numeroase și privite din diferite puncte de vedere. Pentru cei care încearcă să afle anumite detalii despre viitorul planetei noastre, Euromonitor a întocmit o listă cu estimări ale schimbărilor care vor avea loc până în anul 2030.

Foto: wikimedia.commons.orgPotrivit studiului Euromonitor, preluat de wall-street.ro, acestea sunt elementele cheie ale anului 2030:

1. China va dobândi supremația economică. Potrivit experților, în următorii ani China va deveni cea mai mare putere economică din lume, depășind SUA. Marile puteri din prezent, SUA, Japonia și Germania, vor fi înlocuite de puterile asiatice, China, India, Japonia, Coreea și Indonezia.

2. Cauzele principale ale deceselor. Aproximativ 70% dintre decese vor fi provocate de boli precum cancer, boli cardiovasculare și diabet. Principalele probleme de sănătate vor fi SIDA, depresia și afecțiunile cardiovasculare. Numărul decesele din cauza bolilor infecțioase, precum malaria și tuberculoza va scădea, datorită accesului la vaccinuri. Bolile pulmonare vor experimenta o creștere, iar tutunul va provoca moartea a 8,3 milioane de persoane (în prezent, acesta ucide 5 milioane de persoane).

3. Un viitor al singurătăţii. În cele 480 de milioane de gospodării care există în întreaga lume va trăi câte un singur om, situaţie care va contrazice termenul de „gospodărie" (locuinţă în care locuiesc mai multe persoane, înrudite între ele, cu buget comun, care valorifică în comun bunurile dobândite prin munca lor).

4. Va creşte vârsta medie a populaţiei. Aceasta va urca de la 26 de ani la 34 de ani, la nivel global. În anul 2010, vârsta medie a populaţiei din Monaco era de 49 de ani, fiind cea mai mare, urmată de Japonia, cu 44,6 de ani, Germania, cu 44 de ani şi Italia, cu 43 de ani (world.bymap.org).

5. Vor avea loc schimbări climatice importante. Temperatura medie va crește și, de asemenea, nivelul mărilor și oceanelor, cu câțiva centimetri. Vor avea loc mai multe furtuni, cicloane, tornade, uragane, secete și inundații.

6. Populaţia totală a Pământului va crește. Speranța de viață va fi mai ridicată, aceasta urmând să  crească de la 67,3 ani la 72,2 ani. Japonia va avea cea mai mare speranță de viață, de 85,7 ani. Populația mondială mai mare de 80 de ani se va tripla, iar femeile vor trăi mai mult decât bărbații, diferența fiind de la 4 până la 6 ani. În acest fel, populația planetei, care este în prezent de 7 miliarde de persoane va ajunge la 8,4 miliarde până în anul 2030.

De asemenea, la ora actuală, la fiecare cinci zile se nasc 1 milion de copii, ceea ce înseamnă că populaţia globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani. Se pare că până în anul 2030 se vor naşte 2,4 miliarde de bebeluşi. Aplicaţia online breathingearth.net arată în direct câţi copii se nasc şi câţi oameni mor în fiecare moment.

7. Va creşte numărul utilizatorilor de tehnologie. La sfârşitul anului 2012, numărul utilizatorilor de Internet era de 2,4 miliarde la nivel global. Din aceştia, 1,1 miliarde în Asia, 519 milioane în Europa, 247 milioane în America de Nord şi 167 în Africa. În următorii 16 ani, numărul utilizatorilor de Internet se va dubla, ajungând la 4,8 miliarde. În prezent, cei mai mulţi utilizatori sunt în China, 565 milioane. Comparativ, în România sunt aproximativ 10 milioane de utilizatori.

8. Cei mai mulţi oameni vor trăi în Asia-Pacific. În prezent, trăiesc în această zonă 4 miliarde de persoane, adică 60% din populaţia globală, iar în anul 2030 vor trăi acolo 54% din populaţia planetei. Ordinea continentelor cele mai populate este următoarea: Africa, Europa, America de Nord, America de Sud şi Australia.

9. Majoritatea oamenilor vor trăi în oraşe. Între anii 1995 şi 2005, populaţia urbană din ţările dezvoltate a crescut într-un ritm de aproximativ 165.000 de persoane pe zi. Aşadar, 60% din populaţia globală va trăi în oraşe, creşterea fiind de la 3,6 miliarde de orăşeni în anul 2009, la 6,4 miliarde până în anul 2050.

10. Pământul va fi mai „bogat", iar bunăstarea individuală va crește. Raportat la valoarea monedei din prezent, PIB-ul global al anului 2030 va fi de 147 trilioane de dolari. În anul 2012, acesta era de 84,97 trilioane de dolari şi PIB-ul nominal era de 71,83 trilioane de dolari. La nivel individual, se estimează că PIB-ul pe cap de locuitor la nivel mondial va fi de 13.620 de dolari, ceea ce presupune o creştere faţă de prezent, de 1.000 de dolari.

În urmă cu mai bine de un an, Consiliul de Informații al SUA a realizat un raport asemănător, numit „Tendințe globale 2030: lumi alternative". Previziunile au fost realizate pe baza tendințelor actuale, însă rămâne de văzut câte dintre acestea se vor adeveri.

 Sursă foto: NASA